Dostupni linkovi

Tweet protiv ruske propagande


Twitter je objavio da je uklonio 22 naloga za koje se utvrdilo da su povezani sa mogućim uplitanjem Rusije u predsjedničke izbore u SAD
Twitter je objavio da je uklonio 22 naloga za koje se utvrdilo da su povezani sa mogućim uplitanjem Rusije u predsjedničke izbore u SAD

Twitter je objavio da je suspendirao oko dvije tisuće naloga povezanih s Rusijom, te je utvrdio da ih je još toliko plasirala ruska televizija putem društevnih mreža. Više kongresnih tijela u SAD vodi istragu o mogućoj umiješanosti Rusije u prošlogodišnje predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Moskva negira uplitanje u američki izborni proces.

Twitter je objavio da je utvrdio i uklonio 22 naloga koji su bili direktno povezani sa oko 450 lažnih Facebook profila za koje se utvrdilo da su povezani sa mogućim uplitanjem Rusije u američke predsjedničke izbore. Čelni ljudi kompanije su o tome govorili na sjednicama komitete za obavještajne djelatnosti Zastupničkog doma i Senata.

Nalozi su suspendirani uglavnom zbog kršenja pravila Twittera o nepoželjnim sadržajima, odnosno zbog poplave Interneta s mnogim, primjerce, istim porukama ili linkovima. Twitter je dodao kako je otkrio dodatnih 179 "srodnih naloga" povezanih s lažnim ruskim Facebook adresama.

Državna televizija Russia Today potrošila 274 tisuće dolara na oglašavanje putem Twittera ka tržištu SAD
Državna televizija Russia Today potrošila 274 tisuće dolara na oglašavanje putem Twittera ka tržištu SAD

Utvrđeno je da je ruska državna televizija Russia Today, bliska Kremlju, potrošila 274 tisuće dolara na oglašavanje putem Twittera i zbog promocije 1.823 tweeta koji su bili usmjereni na američko tržište tokom izborne godine.

Dodajmo da je ovoga mjeseca Facebook ustvrdio da je uloženo oko 100 tisuća dolara što je bilo povezano s ruskom operacijom propagande tokom predizborne kampanje 2016. godine. To je otkriće potaknulo američke zakonodavce da zatraže reguliranje takvog oglašavanja u društvenim medijima.

Neki zakonodavci smatraju da otkriće Twittera i koraci koje je kompanija poduzela oko navodnog miješanja u izbore, ipak nisu dovoljni.

"Mislim da se tek zagrebalo po površini u smislu razumijevanja načina na koji su Rusi možda koristili platformu [Twitter]", izjavio je demokratski zastupnik Adam Schiff u Komitetu za obavještajne djelatnosti Zastupničkog doma.

"Iskreno, mislim da ne razumiju koliko je ovaj problem ozbiljan", smatra demokratski senator Mark Warner.

I republikanci i demokrati u komitetima za obavještajne djelatnosti izjavili su kako sumnjaju da su društvene mreže imale veliku ulogu u onome što opisuju kao pokušaj Moskve da širi propagandu, da potiče politička neslaganja u Sjedinjenim Državama i pomogne u izboru predsjednika Donalda Trumpa. Moskva opovrgava takve aktivnost.i

Senator Warner je jedan od onih koji se zalaže se za uvođenje zakona kojim bi se reguliralo da intenetske plaforme otkriju tko kupuje online političke oglase, kakva pravila inače važe i za oglašavanje na radiju ili televiziji.

Twitter u svom online blogu saopćio kako želi ojačati pravila objavljivanja za političko oglašavanje, a što je nedavno uradio i Facebook.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG