Dostupni linkovi

Tviter odustao od označavanja medija koji sarađuju sa državom


Na fotografiji: sedište kompanije Tviter (Twitter) u San Francisku, SAD
Na fotografiji: sedište kompanije Tviter (Twitter) u San Francisku, SAD

Kompanija Tviter (Twitter) je odustala od stavljanja oznaka "povezani sa državom" i "finansirani od strane države" na naloge medija na toj društvenoj mreži, prenela je 21. aprila agencija AFP.

Agencija se pozvala na sopstvenu analizu "mnogih stranica visokog profila" na Tviteru.

Prema AFP-u, na Tviter nalozima glavnih medijskih kuća zapadnih država, Rusije, Kine i drugih država koje su ranije imale tu vrstu oznaka, one više ne stoje.

Tu oznaku su ranije, između ostalih, imali ruski Russia Today, kineska Xinhua, kanadski CBC, Nacionalni javni radio iz SAD-a.

Prema navodima AFP, ove oznake su od nedavno primenjivane na novinske organizacije koje su dobile javna sredstva, ali ih nije kontrolisala nijedna vlada.

Nacionalni javni radio je nakon toga prestao da koristi Tviter, kao i CBC.

Oznake su nestale 21. aprila.

Do promena je došlo ubrzo nakon što je Tviter 20. aprila započeo masovno uklanjanje svojih plavih kvačica, simbola koji je prethodno označavao verifikovani nalog.

Tviter je, inače, u avgustu 2020. najavio označavanje naloga koji su povezani sa vladama, sa ciljem skretanja pažnje korisnika na "transparentnost stranica".

Kako su tada naveli u pojašnjenju, označavanje naloga koji su povezani sa državom "omogućava dodatni kontekst u vezi sa nalozima koje kontrolišu određeni zvanični predstavnici vlada, medijske kuće povezane sa državom i pojedinci koji blisko sarađuju sa tim entitetima".

Mediji povezani sa državom definisani su kao „mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansijska sredstva, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom (sadržaja)“.

Politikom označavanja medija povezanih sa državom bili su obuhvaćeni i nalozi pojedinih medija u Srbiji.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG