Dostupni linkovi

Radiotelevizija Kanade napustila Twitter


CBC je odgovorio Twitteru da ga ne financira vlada, već da se "javno financira kroz parlamentarna izdvajanja o kojima glasuju svi zastupnici u parlamentu."
CBC je odgovorio Twitteru da ga ne financira vlada, već da se "javno financira kroz parlamentarna izdvajanja o kojima glasuju svi zastupnici u parlamentu."

Javna radiotelevizija Kanade - Canadian Broadcasting Corporation (CBC) - prestala je objavljivati na društvenoj mreži Twitter nakon što je označena kao medij koji financira vlast.

Njezin Twitter račun u ponedjeljak je opisan kao medij koji prima "69 posto sredstava od vlade", a prije toga pisalo je da prima 70 posto sredstava od vlade.

Vlasnik Twittera Elon Musk objasnio je da je "Canadian Broadcasting Corp rekao da ga s manje od 70 posto financira vlada", pa smo "ispravili oznaku".

CBC je rekao da će suspendirati svoje aktivnosti na Twitteru zbog oznake, a spor je privukao pažnju kanadskog premijera Justina Trudeaua i njegovog konzervativnog rivala Pierrea Poilievrea.

U nedjelju su neki CBC-jevi sadržaji na Twitteru počeli nositi oznaku "mediji koje financira vlada".

CBC je odgovorio da ga ne financira vlada, već da se "javno financira kroz parlamentarna izdvajanja o kojima glasuju svi zastupnici u parlamentu."

"Naše novinarstvo je nepristrano i neovisno. Sugerirati suprotno je neistinito. Zato pauziramo naše aktivnosti na Twitteru", rekao je CBC u ponedjeljak.

Televizija je također rekla da oglašavanje pomaže u pokrivanju troškova na svim platformama.

Ranije u ponedjeljak Trudeau je optužio Poilievrea da je angažirao američkog milijardera da napadne kanadsku Javnu radioteleviziju, nakon što je Poilievre potaknuo Muska da CBC označi kao "financira ga vlada".

Poilievre je prošlog tjedna na Twitteru rekao da je pisao Musku tražeći da se Canadian Broadcasting Corporation označi "točno".

Poilievre, koji je prošle godine preuzeo stranku i vodi kampanju za obustavu financiranja CBC-a, proslavio je odluku, napisavši na Twitteru da "sada ljudi znaju da je to Trudeauova propaganda, a ne vijest".

"Napad na ovu kanadsku instituciju, napad na kulturu i lokalni sadržaj koji je toliko važan mnogim Kanađanima, stvarno ukazuje na vrijednosti i pristup koji gospodin Poilievre ima", rekao je Trudeau novinarima.

"Kako bi napao ovu instituciju koja je važna za mnoge, mnoge Kanađane, on trči američkim milijarderima, tehnološkim divovima koje nastavlja braniti", istakao je kanadski premijer.

Trudeauovu manjinsku vladu podupiru ljevičarski Novi demokrati, a izbori se očekuju tek 2025.

Prošlog tjedna američka televizijska kuća National Public Radio rekla je da više neće objavljivati sadržaj na svoja 52 službena kanala na Twitteru u znak protesta zbog oznake koja sugerira da su vlasti uključene u sadržaj.

XS
SM
MD
LG