Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije odbija dostaviti podatke o Dodikovoj kupovini vile, kaže glavni tužitelj BiH


Kuća Milorada Dodik, člana Predsjedništva BiH i lidera Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u beogradskom naselju Dedinje. Fotografija iz marta 2022.
Kuća Milorada Dodik, člana Predsjedništva BiH i lidera Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u beogradskom naselju Dedinje. Fotografija iz marta 2022.

Tužilaštvo Srbije odbija dostaviti dokumentaciju u predmetu protiv Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vezanom za Dodikovu kupovinu vile na Dedinju u Beogradu, potvrdio je Milanko Kajganić novoimenovani glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH).

"Tužilaštvo BiH u konkretnom predmetu nije još uvijek dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć. Nismo dobili odgovor iz kog razloga (nisu poslali dokumentaciju). Posljednju zamolnicu i urgenciju smo poslali prije mjesec. U većini ostalih pitanja saradnja je odlična, naročito u predmetima organizovanog kriminala jer su nam ti problemi isti", odgovorio je Kajganić na pitanje Radija Slobodna Evropa na konferenciji za medije nakon imenovanja.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je kontaktirao Ministarstvo pravde Srbije 19. oktobra s pitanjem kako će odgovoriti na zahtjev iz Bosne i Hercegovine za pravnu pomoć u slučaju Dodikove vile, ali odgovor do pisanja ovog teksta nije stigao.

Od 2016. godine traje istraga tome kako je Dodik, kupio vilu 2007. u naselju Dedinje u Beogradu. Krivičnu prijavu u slučaju kupovine vile protiv Dodika je podnijela 2015. godine oporbena Srpska demokratska stranka (SDS).

Tada su iz SDS-a ustvrdili da je Dodik vilu na Dedinju kupio gotovinom, pri čemu je ishodio fiktivni kredit kod Pavlović banke koji mu je poslužio kao pokriće za tu "sumnjivu transakciju".

Dodik je vilu u Beogradu navodno kupio za 750.000 eura kreditom kasnije prodane Pavlović banke iz Bijeljine u BiH. Pavlovića su, kao i troje zaposlenika, iz Tužiteljstva teretili ili i dalje sumnjiče zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pranja novca.

Dodik negira sve optužbe, pa i onu koja se odnosi na tvrdnju da je zahtjev za kredit ovjeren pečatom Vlade RS-a, čiji je bio premijer u to vrijeme.

Milenko Kajganić, novimenovani glavni tužilac BiH.
Milenko Kajganić, novimenovani glavni tužilac BiH.

Kajganić imenovan kao jedini kandidat

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH potvrdilo je Kajganića za glavnog tužitelja, poziciju koju je obavljao kao vršitelj dužnosti nakon smjene Gordane Tadić, na sjednici 20. oktobra u Sarajevu, na kojoj je Kajganić iznio i plan rada.

On je ostao jedini kandidat VSTV-a za ovu funkciju. Za nominiranje Kajganića na sjednici u četvrtak, 29. septembra, glasalo je deset članova VSTV-a, jedan je bio protiv i dva suzdržana.

Predstavljajući svoj rad Kajganić je rekao da će fokus biti na predmetima ratnih zločina i organizovanog kriminala.

Ključni problem u predmetima ratnih zločina je, kako kaže, trećina osoba koje nisu dostupne pravosuđu Bosne i Hercegovine.

''Moramo naći način, zajedno s Mehanizmom međunarodnog tribunala i kontaktima zemalja regije, na koji način da te predmete, odnosno bar dokaze u tim predmetima prenesemo tim zemljama, jer nema izgleda da ta lica budu procesuirana u Bosni i Hercegovini", rekao je.

U predmetima protiv organizovanog kriminala Kajganić je do kraja godine najavio podizanje nekoliko značajnih optužnica ''u predmetima koji su proistekli dešifrovanjem kriptovanih aplikacija''.

''Mi ćemo nastaviti rad na tim predmetima i to je u fokusu tužilaštva'', rekao je Kajganić novinarima nakon imenovanja.

Imenovane glavnog tužitelja pozdravila je Američka ambasada u Sarajevu.

"Sjedinjene Države će nastaviti raditi na osiguravanju neovisnosti Državnog tužiteljstva i cjelokupnog kaznenopravnog sustava BiH", napisali su iz Ambasade na Twitteru.

Glavni tužitelj ima ključnu ulogu u osiguravanju poštovanja standarda integriteta i nepristranosti u pravosuđu, u ime svih građana BiH, poručili su iz Ambasade SAD-a.

S Kajganićem su prethodno na konkursu učestvovali Diana Kajmaković i Miroslav Janjić.

Miroslav Janjić, tužitelj Tužilaštva BiH, povukao je kandidaturu zbog disciplinskog postupka pokrenutog nakon njegovog komentara na oslobađajuću presudu bivšem komandantu Armije RBiH Naseru Oriću.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država stavio je na tzv. crnu listu drugu kandidatkinju Dianu Kajmaković, tužiteljicu istog tužiteljstva.

U utrci je ostao samo Milanko Kajganić, kojeg je VSTV BiH 20. oktobra 2021. godine imenovao za vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH nakon što je s te pozicije smijenjena Gordana Tadić, koja je kao i Kajmaković stavljena 11. aprila 2022. na "crnu listu" SAD-a .

XS
SM
MD
LG