Dostupni linkovi

Dodik pozvao Tužiteljstvo BiH da podigne optužnicu za kupovinu vile na Dedinju


Milorad Dodik (desno) sa suprugom Snježanom i sinom Igorom u Laktašima kod Banje Luke (fotoarhiv)
Milorad Dodik (desno) sa suprugom Snježanom i sinom Igorom u Laktašima kod Banje Luke (fotoarhiv)

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ponovno je saslušan u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine u predmetu "Pavlović banka" 29. marta.

Dok je nakon prošlog saslušanja u Tužiteljstvu BiH Dodik, suprotno saopćenju Tužiteljstva BiH, tvrdio da je pozvan kao svjedok, danas je kazao da je saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Ponovio je da je riječ o "politički motivisanom procesu", te da je spreman predočiti javnosti sve dokumente kada se proces završi.

"Neka podignu optužnicu, pa da idemo na sud. Ovu priču uvijek nekako pokrenu nekoliko mjeseci pred izbore. Ovo je politički motivisan proces", smatra Dodik.

Dodik je rekao da su on i njegovi advokati predočili dokaze za navodnu inkriminaciju koju je Tužilaštvo našlo u tome.

"Oni tvrde da nema ugovora iz 2007. Banka je dužna da drži dokumentaciju pet godina nakon otplate kredita. Taj kredit je otplaćen 2007. drugim kreditom iz 2008. Tako da je već 2013. prestala obaveza da banka čuva arhivu. Ja sam predočio svoje originalne ugovore", kazao je Dodik.

Dodik, koji je bio premijer entiteta Republika Srpska (RS), kazao je da "Vlada RS niti je bila jamac, niti otplaćuje kredit".

Kazao je i da je od 1988. godine "imao privatno preduzeće, te da je pred sami rat imalo prihoda 31 do 33 miliona maraka".

"To je danas kao da imate 500 miliona maraka. Prije rata sam imao sedam stanova u Beogradu. Dva sam prodao prije dvije-tri godine da bih izmirio obaveze za ovu nekretninu i nešto sam pomagao kćerki da otplati svoj stan i to je sve. Postoje dokazi, postoje papiri i sve. Nek me optuže pa da idemo na sud ili neka kažu da nema elemenata. Ovakvo mrcvarenje nema nikakvog smisla", zaključio je Dodik.

Kuća Milorada Dodika u Beogradu
Kuća Milorada Dodika u Beogradu

"Ja sam bio uposlenik Vlade Republike Srpske i traženo je samo da pokažem kolika mi je plata. Treća stvar je bila vezana za neka lica u banci. Ja sam dobijao zakupnine za godinu dana unaprijed na račun u Pavlović banci. Pavlović banka je, da bi naplatila kamate od tog mog novca, od zakupnine naplaćivala otplatu kredita", rekao je Dodik.

Istraga traje od 2016.

Riječ je o istrazi o tome kojim novcem ili kreditom je kupio vilu u glavnom gradu Srbije, a iz državnog tužiteljstva nisu mogli dati više informacija jer se "radi na predmetu".

Od 2016. godine traje istraga tome kako je Dodik, kupio vilu 2007. u naselju Dedinje u Beogradu.

Nekretnine u BiH i inozemstvu
Nekretnine u BiH i inozemstvu

Krivičnu prijavu u slučaju kupovine vile protiv Dodika, inače lidera vladajuće stranke u Republici Srpskoj (RS) - Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je podnijela 2015. godine oporbena Srpska demokratska stranka (SDS).

Tada su iz SDS-a ustvrdili da je Dodik vilu na Dedinju kupio gotovinom, pri čemu je ishodio fiktivni kredit kod Pavlović banke koji mu je poslužio kao pokriće za tu "sumnjivu transakciju".

Dodik je vilu u Beogradu navodno kupio za 750.000 eura kreditom kasnije prodane Pavlović banke iz Bijeljine u BiH.

Predmet istrage bili su i vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović i troje zaposlenika. Nakon jednomjesečnog pritvora svi su pušteni na slobodu.

Slobodan Pavlović je smrtno stradao u saobraćajnoj nesreći krajem 2021. u Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je bio državljanin.

Pavlovića su, kao i troje zaposlenika, iz Tužiteljstva teretili ili i dalje sumnjiče zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pranja novca.

Iz Tužiteljstva BiH su 2016. godine naveli da se vodi istraga o tome da li su osumnjičeni sudjelovali u pranju novca preko navodnog kredita od 750.000 eura odobrenog Miloradu Dodiku 2007. za kupovinu vile u Beogradu, kao i kredita odobrenog 2008. koji je poslužio za prikrivanje nepostojećeg kredita iz 2007.

Dodik je 2016. negirao sve optužbe, pa i onu koja se odnosi na tvrdnju da je zahtjev za kredit ovjeren pečatom Vlade RS-a, čiji je bio premijer u to vrijeme.

Goran Salihović, bivši glavni državni tužitelj, suspendiran je nakon tri godine vršenja dužnosti i to nakon afere "Transkript", u čijem su središtu novinar Mato Đaković i Dodik.

U transkriptu je navedeno kako je Đaković Dodiku rekao da nema potrebe za brigu jer je dobio obećanje od Salihovića da neće biti krivično gonjen, između ostalog, u slučaju Pavlović banke.

Više od 30 tužbi

Protiv Milorada Dodika dosad je pokrenuto više istraga i više od 30 tužbi po raznim osnovama, međutim bez konkretnih rezultata.

Neke od posljednjih tužbi tiču se vrijeđanja na nacionalnoj osnovi članice Centralne izborne komisije, ali i afere "ikona" koja nikad nije dobila svoj epilog.

Dodik je, podsjećamo, ruskom ministru vanjskih poslova krajem 2020. poklonio ikonu za koju je Ukrajini ustvrdila da je dio njezine kulturne baštine zbog čega je pokrenuta istraga da se utvrdi porijeklo ikone ali i kako je završila kod Dodika.

Trenutno je aktivan predmet u vezi s Dodikovim namjerama za neustavnim prenošenjem nadležnosti s države na entitet, odnosno podrivanjem ustavnog poretka.

Sjedinjene Američke Države uvele su u februaru 2022. sankcije Dodiku, televizijskoj stanici za koju su ocijenili da je pod njegovom kontrolom i još dvojici zvaničnika zbog "značajne korupcije i destabilizirajućih aktivnosti".

XS
SM
MD
LG