Dostupni linkovi

Tužioci nazvali Manaforta prevarantom i lažovom


Paul Manafort

Američki tužioci prikazali su Paula Manaforta, bivšeg šefa kampanje predsjednika Donalda Trumpa, kao poreznog prevaranta. Naveli su da je Manafort koristio offshore račune da bi sakrio milione dolara koje je zaradio od svog političkog rada za bivšeg proruskog predsjednika Ukrajine, u prvom suđenju koje je proizašlo iz istrage o ruskim vezama sa Trumpovom predsjedničkom kampanjom.

Manafort je živio luksuzno, kupujući skupe kuće i automobile, trošio preko pola miliona dolara za odjeću i 21.000 dolara za sat, istakao je tužilac u uvodnom izlaganju na sudu u američkoj državi Virginia.

"Čovjek u ovoj sudnici vjerovao je da se zakon ne primjenjuje za njega. Ni porezni, ni Zakon o bankama", naglasio je Uzo Asonye, član tima specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Asonye je rekao da Manafort nije platio porez za većinu od 60 miliona dolara koje je zaradio dok je bio angažovan radeći za stranku bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Yanukovycha.

On je rekao da je Manafort sakrio prihode u mreži od 30 banaka u inostranstvu i lagao američkim bankama kako bi pozajmio milione dolara na račun njegovih holdinga za nekretnine, nakon što je ponestalo novca iz Ukrajine.

"Sve ove optužbe se svode na jedan jednostavan problem: da je Paul Manafort lagao", rekao je Asonye.

Manafortov advokat Thomas Zehnle, oslikao je drastično drugačiju sliku svog klijenta, nazivajući ga uspješnim političkim konsultantom koji je prepustio svakodnevno poslovanje svoje kompanije bivšem saradniku, Ricku Gatesu, koji ga je izdao.

'Čovjek u ovoj sudnici vjerovao je da se zakon ne primjenjuje za njega', rekao je tužilac (crtež Manaforta u sudnici)
'Čovjek u ovoj sudnici vjerovao je da se zakon ne primjenjuje za njega', rekao je tužilac (crtež Manaforta u sudnici)

Zehnle je jasno stavio do znanja da će napad na kredibilitet Gatesa, koji se izjasnio krivim u februaru i pristao da sarađuje sa istražiteljem Muellerom, biti ključni dio odbrane. Očekuje se da će Gates biti važan svjedok na suđenju.

"Rick Gates gurnuo je ruku u teglu sa kolačićima," poručio je Zehnle, tvrdeći da Gates nije bio iskren sa računovođama koji su radili Manafortove poreske prijave, te da je zadržao svoje ime na offshore računima, kako bi prikrio šemu pronevjere novca.

"Novac je dolazio ubrzano, mnogo novca, a Paul Manafort je vjerovao da je Rick Gates to pratio", rekao je Zehnle. "To je ono za što je Rick Gates bio plaćen da radi."

Thomas Green, koji predstavlja Gatesa, nije odgovorio na zahtjev za komentar na ove optužbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG