Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Comey: Rusija nastavlja da se miješa u američku politiku


James Comey direktor FBI, svjedoči pred Komitetom za pravosuđe američkog Senata

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey izjavio je da Rusija nastavlja da se miješa u američku politiku, te je upozorio da Rusija ima "namjeru i sposobnost" i da predstavlja veliku međunarodnu prijetnju.

"Rusija predstavlja najveću prijetnju koju bilo koja nacija može predstavljati na svijetu imajući u vidu njene namjere i sposobnosti" rekao je Comey.

"Ruska vlada je i dalje umiješana u američku politiku".

Prvi čovjek FBI je ovo izjavio svjedočeći pred Komitetom za pravosuđe, jedim od nekoliko panela američkog Kongresa koji ispituje navode o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

"Mislim da je jedna od lekcija koje su Rusi mogli izvući iz ovoga sljedeća-ovo funkcioniše" kaže Comey.

Kako je rekao očekuje da će se stoga ponovo miješati u izbore 2018 i 2020.

Comey je rekao da mu je bivša vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Sally Yates prenijela zabrinutost u vezi Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Micahela Flynna.

Kako je rekao, istraga o vezama između Rusije i saradnika Donalda Trumpa se nastavlja i on je izvjestio zamjenika glavnog tužioca SAD, Roda Rosensteina, o tome u kojoj je fazi istraga.

Američke obavještajne službe optužile su ruske obavještajne službe za miješanje u izbornu kampanju 2016.

U intervjuu za CNN Hillary Clinton je utorak ustvrdila da se Vladimir Putin "sigurno miješao u naše izbore" i "da je jasno da se miješao da bi meni nanio štetu i pomogao mom oponentu".

Comey je izložen oštrom propitivanju u Senatu i u vezi sa njegovom kontroverznom odlukom da par dana uoči izbora objavi da vode istragu o emailovima Clinton.

Rekao je mu "izaziva blagu mučninu" pomisao na to da je FBI tom objavom mogao uticati na američke predsjedničke izbore. Kako je rekao "nekako su emailovi Clintonove uključujući i povjerljive informacije bili forwardovani Anthony Wineru, od strane njene savjetnice Hume Abedin".

Kaže da je to bio težak izbor ali da i dalje vjeruje da je ispravno postupio.

XS
SM
MD
LG