Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump otpustio direktora FBI James Comeya


James Comey

Američki predsjednik Donald Trump poslao je u utorak pismo direktoru Federalnog istražnog biroa Jamesu Comeyu sa porukom da je otpušten i da odluka stupa na snagu odmah. Pismo je uručeno lično preko kurira, Trumpovog savjetnika Keith Schiller, ali kako navodi CNN, Comey ga nije primio na ruke jer je u Kaliforniji.

Comey je na putu za Vašington, javljaju američki mediji.

Kako je navedeno u pismu Bijele kuće, odluku je donio nakon konsultacija sa glavnim državnim tužiocem Jeffom Sessionsom i njegovim zamjenikom Rodom Rosenstienom.

Rekli su da tim postupkom žele "da povrate povjerenje javnosti u američko pravosuđe".

Odluka stiže samo nekoliko dana nakon što je Comey svjedočio u Senatu i potvrdio da se vode istrage o vezama Trumpovih saradnika sa Rusijom.

Comey je na saslušanju rekao i da vjeruje da su se Rusi umiješali u prošlogodišnje izbore, da se i dalje miješaju u politiku SAD i da će se vjerovatno i dalje miješati.

Državni tužilac Sessions, koji je preporučio Trumpu otpuštanje Comeya, je morao da isključi sebe iz istrage koja se vodi o vezama Trumpovih saradnika sa Rusima jer je i on sam o kontaktima sa Rusima lagao pod zakletvom.

Istovremeno je samo dan ranije bivša vršiteljica dužnosti državne tužiteljice koju je Trump takođe otpustio, Sally Yates, rekla tokom svjedočenja u Senatu da su Trumpa upozorili da je moguće da su njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna Rusi ucijenili.

Trump je u pismu u kojem ga otpušta takođe naveo da je zahvalan Comeyu što ga je u tri različita navrata obavijestio da se protiv njega ne vodi istraga zbog veza sa Rusima.

Senator Mark Waren demokrata iz Komiteta za nadledanje bezbjednosnih službi, na pitanje novinara da li ima sazanja da li je istina ono što je Trump naveo, u vezi toga da se ne vodi istraga protiv njega, rekao da ne može ni da potvrdi, ni da demantuje tu informaciju. Waren je rekao da nakon ovoga što se dogodilo u zamjenika državnog tužioca Rosensteina ima "nula povjerenja".

James Comey je imenovan 2014. godine, od strane bivšeg predsjednika Baracka Obame i njegov mandat je trebalo da traje deset godina.

Iako ga je imenovao Obama, Comey je republikanac.

I Demokrate i republikanci traže specijnog tužioca i posebno istražno tijelo

Posljednji put kada je neki američki predsjednik otpustio nekoga ko vodi istragu o Bijeloj kući je bilo u vrijeme Nixonove administracije kada je Richard Nixon otpustio specijalnog tužioca koji vodio istragu protiv njega zbog "afere Watergate" u oktobru 1973.

Zamjenik državnog tužioca Rod Rosenstein je u objašnjenju koje su objavili mediji naveo da je Comey zapravo otpušten zato što je loše postupao sa istragom o e-mailovima Hillary Clinton uoči izbora.

Kako je naveo Rosenstein "ja ne mogu da branim način na koji je direktor tretirao istragu o e-mailovima sekretarke Clinton, i ja ne rezumijem njegovo odbijanje da prihvati skoro univerzalnu ocjenu da je pogriješio".

Demokrate su tada oštro kritikovale Comeya.

Trump je tadašnji kontroverzni Comeyov postupak, za koji mnogi vjeruju da bio odlučujući u Trumpovoj pobjedi na predsjedničkim izborima u to vrijeme ocijenio kao odličan i hrabar postupak.

Sam Comey je rekao na saslušanju pred Kongresom prije nekoliko dana da mu stvara "blagu mučninu" pomisao da je svojom odlukom u vezi afere e-mailovi uticao na izbore, ali da i dalje misli da je to bila jedina ispravna odluka.

Demokrate su oštro regovale, smatraju da je obrazloženje izgovor, a lider demokrata u Senatu Chuck Schumer zakazao je hitnu pres-koferenciju ovim povodom na kojoj je rekao da je obavijestio Trumpa da smatra njegovu odluku pogrešnom i da ozbiljno otvara pitanje da li je riječ o zataškavanju.

"Ovo nije koincidencija, otpuštanje čovjeka koji vodi istragu o vezama Trumpovih saradnika sa Rusijom. Da li se istraga previše približila kući", upitao je Schumer.

Poručio je da je Rosenstein sada na potezu i da pod hitno, odmah, mora imenovati specijalnog i nazavisnog tužioca koji će istražiti ovaj slučaj od kojeg, kako je naveo, zavisi demokratija SAD.

Senator Richard Blumenthal iz Komiteta za pravosuđe rekao je za CNN, da se ovaj postupak ima notu "nixonijaskog ponašanja" odnosno da liči na "ponoćni masakr" iz afere Watergate.

Stoga, zaključio je senator Blumenthal, pod hitno mora biti imenovan specijalni nezavisni tužilac, što je on u više navrata predlagao, da vodi istragu o vezama Trumpovih saradnika sa Rusijom, koju Kongres intenzivno mora nadgledati.

I senator Jarrold Nadler iz Komiteta za pravosuđe koji je u vrijeme afere sa e-mailovim Clinton smatrao da Comey treba da bude otpušten zbog loše procjene, izjavio je da smatra da je sadašnje otpuštanje Comeya izgovor i pokušaj zatraškavanja istrage o vezama saradnika predsjednika SAD sa Rusijom.

Iz Bijele kuće medijima je saopšteno sa se povodom ove odluke neće oglašavati niti je objašnjavati.

U prvim rekacijama dvojica republikanskih senatora John McCain i Richard Burr koji je na čelu obavještajnog komiteta, takođe naveli da su šokirani i razočarani odlukom o otpuštanju Comeya.

McCain je naveo da ovo potvrđuje da je potreban specijalni komitet za istragu veza Trumpovih saradnika sa Rusijom.

"James Comey je častan čovjek od integriteta i vodio je FBI dobro u izuzetnim okolnostima. Dugo sam pozivao na osnivanje posebnog kongresnog komiteta da istraži rusko miješanje u izbore 2016. Predsjednikova odluka da ukloni direktora FBI samo potvrđuje potrebu i hitnost za takvim komitetom", poručio je McCain.

Senator Burr je saopštenju povodom otpuštanja Comeya naveo: "Uznemiren sam tajmingom i razlozima otpuštanja direktora Comeya. Smatram da je direktor Comey javni službenik najvišeg ranga i da njegovo otpuštanje unosi dalju konfuziju u već tešku istragu Komiteta. Tokom mojih kontakata sa direktorom i rukovodstvom Biroa pod njegovim vođstvom, FBI je uvijek bio otvoren sa saradnju sa Komitetom. Direktor Comey je bio mnogo otvoreniji sa informacijima za Komitet neko bilo koji drugi direktor FBI kojeg sam ja susretao za vrijeme mog rada u kongresnom obavještajnom komitetu. Njegovo otpuštanje je po mom uvjerenju gubitak za Biro i za naciju".

Saopštenjem se oglasio i republikanski senator Lindsey Graham.

"Imajući u vidu nedavne kontroverze koje okružuju direktora, vjerujem da će novi početak donijeti dobro FBI i naciji takođe", napisao je Graham, koji je među rijetkima imao razumijevanja za Trumpovu odluku.

"Od esencijane je važnosti da aktuelna istraga bude u potpunosti slobodna od političkog miješanja do njenog kompletiranja, i imperativ je da predsjednik Trump nominuje dobro poznatu, poštovanu i kvalifikovanu osobu koja će voditi biro u ovom kritičkom trenutku", napisao je republikanac Bob Corker.

"Ovo je Nixonijanski. Zamjenik državnog tužioca Rod Rosensteina mora odmah imenovati specijano vijeće koje će nastaviti istragu Trump/Rusija", napisao je senator Bob Casey.

Republikanski senator Charles Grassley navodi: "Više ne može biti dovođeno u pitanje to da u potpunosti nezavisno tijelo mora biti imenovano da vodi ovu istragu. Na ovoj tački nikome iz Trumpovog lanca komande ne može se vjerovati da će sprovesti nezavisnu istragu".

Na Twitteru se oglasio i bivši zaposlenik Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden, koji je sada bjegunac sa boravištem u Rusiji.

"Ovaj direktor FBI je godinama pokušavao da me zatvori zbog mojih političkih aktivnosti. Ako ja mogu da se protivim njegovom otpuštanju možete i vi", napisao je Snowden.

XS
SM
MD
LG