Dostupni linkovi

Pitanje Trumpovih pomilovanja


Posljednjeg dana mandata, očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump izdati 60 do 100 pomilovanja.
Posljednjeg dana mandata, očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump izdati 60 do 100 pomilovanja.

Očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump 19. januara, što je njegov posljednji puni radni dan mandata, izdati desetine pomilovanja, među kojima su i osuđeni kriminalci.

Prema navodima američkih medija koji se pozivaju na izvore iz Bijele kuće, američki predsjednik Donald Trump će odobriti 60 do 100 pomilovanja, uključujući rap zvijezdu i doktora koji je u zatvoru zbog prevare u zdravstvenom sistemu.

CNN je izvijestio da će Salomon Melgen, poznati očni ljekar sa Floride koji je u zatvoru nakon što je osuđen po desetini slučajeva manipulacije sa zdravstvenim osiguranjima, biti pomilovan.

Dosta je izvještaja koji govore da će i Lil Wayne, koji se suočava sa 10-godišnjom zatvorskom kaznom nakon što se izjasnio krivim za nošenje oružja takođe biti na listi pomilovanih.

Međutim, ostaje nejasno hoće li se na popisu pomilovanih naći bliski saveznik i bivši pomoćnik predsjednika Steve Bannon, koji se suočava sa saveznim optužbama zbog navodnih prevare saradnika u grupi koja je prikupljala sredstva za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. Bannon koji je bio uticajni savjetnik predsjednika i pomagao u izbornoj kampanji 2016., se izjasnio da nije kriv po optužnici.

Takođe nije bilo jasno hoće li se na Trumpovoj listi pomilovanih naći Rudy Giuliani, Trumpov privatni advokat koji je zagovarao predsjednikove netačne tvrdnje o prevari na predsjedničkim izborima 3. novembra na kojima je pobijedio demokrata Joe Biden.

Nejasno je i da li će Trump pokušati da izda pomilovanje ili da će na listu uvrstiti svoju odraslu djecu – njegovu ćerku Ivanku, zeta Jareda Kushnera ili njegova dva sina, Donalda mlađeg i Erika.

Pomilovanje za sebe i članove svoje porodice bilo bi preventivno jer nisu optuženi za krivična djela. Mnogi stručnjaci kažu da samopomilovanje ne bi bilo ustavno jer krši princip da osoba ne može biti sama sebi sudija.

Prema posljednjim anketama javnog mijenja, agencije Galop podrška Trumpu je 34 posto, što je najniži procenat podrške nekom američkom predsjedniku.

Većina predsjednika izdaje pomilovanja u posljednjim danima mandata, ali kritičari su rekli da su Trumpova pomilovanja koja je već izdao nagrađivala političke saveznike, a ne pokazala milosti ili ponišavanje sudske greške.

Trump, bi trebao da napustiti Washington 20. januara ujutro i odletjeti u svoj klub Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

Biden stupa na dužnost 20. januara u podne.

Osiguranje se intenziviralo u Washingtonu pred ceremoniju inauguracije. Hiljade rezervnih vojnika nacionalne garde razmješteno je po gradu nakon što su 6. januara Trumpove nasilne pristalice upale u Capitol.

Federalni istražni biro (FBI) ranije je upozorio na moguće proteste ekstremnih desničara širom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG