Dostupni linkovi

Trump bi za odbranu od opoziva mogao izabrati odvjetnika koji je govorio pred Capitolom


Profesor prava John Eastman (lijevo), do odvjetnika Donalda Trumpa Rudyja Giulianija, za vrijeme govora ispred Capitola, 6. januara 2012.
Profesor prava John Eastman (lijevo), do odvjetnika Donalda Trumpa Rudyja Giulianija, za vrijeme govora ispred Capitola, 6. januara 2012.

Predsjednik Donald Trump mogao bi angažirati profesora prava koji je govorio na njegovom skupu prije nereda u američkom Capitolu, 6. januara, kako bi mu pomogao u odbrani na suđenju za opoziv zbog optužbe da je poticao na nasilje, prema riječima dvoje ljudi upoznatih s tim pitanjem, javlja Reuters.

John Eastman, koji se pridružio Trumpovom ličnom odvjetniku Rudyju Giulianiju na pozornici na skupu 6. januara, razmatra se za ulogu u Trumpovom obrambenom timu, rekli su izvori za Reuters.

Giuliani, koji je rekao okupljenima da se trebaju uključiti u "suđenje borbom", mogao bi voditi odbranu opoziva, izvijestio je u nedjelju Reuters, pozivajući se na izvor.

Giuliani nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Eastman, koji je na skupu iznio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prijevari, nije potvrdio niti porekao hoće li zastupati Trumpa, pozivajući se na privilegiju odvjetnika i klijenta.

Upitan hoće li pristati, Eastman je rekao: "Kad bi me predsjednik Sjedinjenih Država zamolio da razmislim da mu pomognem, sigurno bih to razmotrio".

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Američki Zastupnički dom u srijedu je Trumpa učinio prvim američkim predsjednikom koji je dva puta opozivan, optužujući ga za poticanje pobune dok su zakonodavci u Kongresu željeli potvrditi pobjedu novoizabranog predsjednika Joea Bidena na izborima 3. novembra.

Bivši službenik američkog suca Vrhovnog suda Clarencea Thomasa, Eastman je prošlog mjeseca predstavljao Trumpa u neuspješnim pokušajima propitivanja rezultata izbora.

Na skupu je Eastman, koji je do srijede bio profesor na Sveučilištu Chapman u Kaliforniji, govorio o "tajnim mapama" glasačkih listića koji su korišteni za prijevaru izbora prije nego što je Trump izašao na pozornicu i ponovio diskreditiranu tvrdnju da su mu izbori ukradeni.

Članovi fakulteta i studenti, između ostalog, pozvali su Sveučilište Chapman da otpusti Eastmana.

U izjavi od srijede, predsjednik sveučilišta rekao je da je postignut sporazum prema kojem će se Eastman odmah povući iz Chapmana.

Eastman je za Reuters rekao da ne vjeruje da je učinio nešto loše.

Također, ne smatra da je Trump krivi za bilo što.

Eastman se prošlog ljeta našao na udaru kritike koju je napisao u Newsweeku u kojoj se postavlja pitanje da li izabrana potpredsjednica Kamala Harris ima pravo na službu jer njezini roditelji nisu američki državljani ili stalni stanovnici.

Newsweek se kasnije ispričao zbog objavljivanja članka.

XS
SM
MD
LG