Dostupni linkovi

FBI prati online komunikacije o mogućim protestima uoči Bidenove inauguracije


Naoružani pripadnici Nacionalne garde na Kapitol hilu u Vašingtonu, 14. januara 2021.
Naoružani pripadnici Nacionalne garde na Kapitol hilu u Vašingtonu, 14. januara 2021.

Šef FBI-a izrazio je zabrinutost zbog potencijalnog nasilja na protestima i skupovima u danima uoči inauguracije izabranog predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena 20. januara.

Direktor FBI-a Christopher Wray rekao je 14. januara da agencija prati "veliku količinu buke na internetu” u kojoj se poziva na oružane proteste. Komunikacija se analizira da se vidi koliku opasnost zaista predstavlja i "kako bi se razlikovale realne težnje od onog što je namjerno napisano”.

Wray je to dao tijekom sigurnosnog brifinga za potpredsjednika Mikea Pencea. Bilo je to njegovo prvo javno pojavljivanje od nereda prošle sedmice na američkom Kapitolu.

"Zabrinuti smo zbog potencijalnog nasilja na višestrukim prostestima i skupovima planiranim ovdje u DC-u i u zgradama savezne vlade širom zemlje u danima koji dolaze", rekao je Wray.

Dodao je da je identifikovano preko 200 osoba koje se sumnjiče za planiranje nereda po uzoru na nerede na Kapitolu i upozorio da svako ko planira nasilna djela u narednim danima može očekivati posjetu FBI-a.

Pristalice predsjednika Donalda Trumpa upale su 6. januara u Kapitol kako bi spriječile Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu na izborima u novembru. Članovi Kongresa bili su prisiljeni na evakuaciju zbog sigurnosti, a pet osoba, uključujući policajca, je poginulo.

Neposredno prije nasilnog upada, Trump je na skupu u blizini Bijele kuće podgrijao gomilu pristalica ponavljajući neutemeljene tvrdnje da je pobijedio na izborima i ohrabrujući ih da se "pakleno bore" protiv izbornih rezultata.

Nasilje je rezultiralo glasanjem za opoziv Trumpa 13. januara u Zastupničkom domu SAD zbog navodnog "poticanja na pobunu", što je Trumpa učinilo jedinim predsjednikom u američkoj historiji koji je dva puta opozvan.

Čelnici doma poslali su članak o impičmentu Senatu ubrzo nakon što je usvojen, ali Senat je na pauzi do 19. januara. Suđenje u gornjem domu američkog Kongresa bi moglo početi dan nakon toga, što znači da bi počelo ubrzo nakon što Biden preuzme dužnost.

Senat će vjerovatno početi s pitanjem da li je pravno dozvoljeno da održe suđenje. Naime, republikanci se pitaju da li je ustavno pokušati osuditi predsjednika koji više nije na funkciji.

"Senatu nedostaju ustavna ovlaštenja za provođenje postupka opoziva protiv bivšeg predsjednika", rekao je senator Tom Cotton (republikanac iz Arkansasa). "Osnivači su osmislili postupak opoziva kao način uklanjanja nositelja funkcija s javnih funkcija - a ne kao istragu protiv privatnih građana."

Demokrate kažu da suđenje može biti održano, ukazujući na suđenja nižim saveznim zvaničnicima nakon što su napustili funkciju. Takođe kažu da bi Senat trebao održati suđenje i osuditi ga, jer bi to Trumpu zabranilo da se kandiduje za funkciju u budućnosti.

Ali za osudu u suđenju za opoziv potrebne su dvije trećine glasova i do sada je samo nekoliko republikanaca najavilo da će glasati za.

XS
SM
MD
LG