Dostupni linkovi

Cohen: Prekršio sam zakone u korist Trumpa


Michael Cohen pred Odborom za nadzor Zastupničkog doma Kongresa
Michael Cohen pred Odborom za nadzor Zastupničkog doma Kongresa

Michael Cohen, bivši odvjetnik predsjednika Donalda Trumpa svjedočio je u srijedu pred Odborom za nadzor Zastupničkog doma Kongresa. Prethodno je komitetu dostavljeno njegovo pismeno svjedočenje, koje je prenio i dio medija, zbog čega je republikanski kongresman Mark Meadows tražio da se odgodi saslušanje. Glasanjem je odlučeno da se nastavi sa Cohenovim svjedočenjem koji je priznao da je u korist predsjednika Trumpa prekršio federalne zakone, te lagao kako bi zaštitio predsjednika Trumpa. Predsjednik komiteta za nadzor Elijah Cummings istaknuo je da američki narod treba prosuditi što je istina i da li je Cohenovo svjedočenje kredibilno. “Ovo svjedočenje je početak procesa, a ne kraj”, istaknuo je Cummings.

Republikanski zastupnik Jim Jordan upozorio je da će svjedočiti čovjek kojemu se ne može vjerovati i koji će za dva mjeseca ići na izdržavanje zatvorske kazne.

Cohen je na početku svjedočenje kazao da želi reći američkom narodu što zna o predsjedniku Trumpu.

“Ono što ću reći je istinito. Nije mi bilo ni na kraj pameti da će se on kanididirati za predsjednika kada sam prihvatio da radim za njega 2007.”

“Bio sam lojalan prema čovjeku prema kojemu nisam trebao biti lojalan”, rekao je Cohen.

On je nazvao Trumpa "rasistom” i “prevarantom" i rekao da je dostavio dokumente kako bi potkrijepio svoje tvrdnje o predsjedniku. Cohen je rekao da je Trump usmjeravao pregovore o projektu nekretnina u Moskvi tokom predsjedničke kampanje, unatoč tvrdnji da u Rusiji nema poslovnih interesa.

Trump je brzo uzvratio na Twitteru optužujući Cohena da je "lagao kako bi smanjio zatvorsku kaznu".

Trump, koji je pobijedio kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton na izborima u novembru 2016., zanijekao je bilo kakvu vezu između sebe, svoje kampanje ili svojih suradnika i Moskve. U više navrata je nazvao istragu specijalnog tužioca Roberta Muellerra "lovom na vještice".

Čitajući izjavu pred komitetom Zastupničkog doma Kongresa, Cohen je rekao da je bio u Trumpovom uredu u julu 2016. kada je tadašnji republikanski kandidat za predsjednika primio telefonski poziv od Rogera Stonea, dugogodišnjeg političkog savjetnika. Cohen kaže da je Stone rekao Trumpu da je upravo razgovarao s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom, koji mu je rekao da će u roku od nekoliko dana doći do masovnog objavljivanja e-mailova koji će ugroziti kampanju Hillary Clinton.

Clinton - Trump: Sumnjičenja oko Putina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Cohen, koji je svojedobno isticao svoju lojalnost Trumpu rekavši da će "primiti i metak" za Trumpa, priznao je krivnju za kršenja zakona o federalnoj kampanji jer su iz tih sredstava isplaćene odštete dvjema ženama koje su tvrdile da su imale vezu s Trumpom.

Cohen je također priznao da je lagao Kongresu i u drugom slučaju, onom da je Trump dogovarao sa ruskom stranom izgradnju nebodera u Moskvi.

Svjedočeći, Cohen je rekao da mu Trump nije izravno rekao da laže, već ga je "pogledao u oči i rekao mi da u Rusiji nema posla, i da će izaći i pred američki narod govoreći isto".

Cohen kaže da mu je Trump "na svoj način govorio da laže", te da su Trumpovi odvjetnici "pregledali i uredili" izjavu prema kojoj je Cohen lažno rekao da je još u januaru 2016. odbačen prijedlog za Trumpov toranj u Moskvi, iako se projekt nastavio provoditi mjesecima nakon toga.

"Stidim se što sam odlučio sudjelovati u prikrivanju nedopuštenih djela gospodina Trumpa umjesto da slušam svoju savjest”, rekao je Cohen.

Predsjednik Trump je u više navrata negirao da je unaprijed znao za to da će WikiLeaks objaviti mailove koji su uništili šansu Hillary Clinton za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Istaknuo je da je predao komitetu Trumpove porezne prijave za 2011, 2012. i 2013, kao i pisani dokument kojim se zabranjuje Trumpovoj školi da objavljuje njegove ocjene tokom školovanja.

“Nisam nikada privatno čuo od gospodina Trumpa da voli svoju zemlju”, istaknuo je on.

“Lagao sam, ali nisam lažljivac i živjeti ću s posljedicama onoga što sam učinio”, rekao je Cohen.

Trump je odbacio Cohenove tvrdnje u tweetu iz Vijetnama gdje sudjeluje u samitu sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom, optužujući svog bivšeg odvjetnika da laže.

"Michael Cohen bio je jedan od mnogih odvjetnika koji su me zastupali (nažalost)! Imao je i druge klijente .... Činio je loše stvari koje nisu imale veze s Trumpom. On laže kako bi smanjio vrijeme boravka u zatvoru", objavio je Trump.

Cohen bi trebao započeti izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne u maju, koju je dobio na temelju svojih ranije priznatih krivnji. Oduzeta mu je i odvjetnička licenca.

U saopćenju objavljenom 26. februara, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders ponovila je da je Cohen lažljivac. Rekla je da je "smiješno što se prihvaća riječ osuđenog lažljivca kao što je Cohen, patetično dodajući “kako mu je ovim svjedočenjem pružena još jedna prilika da proširi svoje laži”.

Cohenovo svjedočenje pred Odborom za nadzor koji razmatra predsjednikove poslove, jedan je od tri kongresna panela ovog tjedna, ali jedini koji je otvoren za javnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG