Dostupni linkovi

Mueller: Flynn dao detalje o vezama između Trumpova tima i ruskih dužnosnika


Michael Flynn
Michael Flynn

Posebni tim koji istražuje moguće rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. neće zatražiti zatvorsku kaznu za bivšeg savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, iako je on priznao FBI-u da nije govorio istinu.

Specijalni istražitelj Robert Mueller je rekao da je Flynn iz "prve ruke" pružio detalje o vezama između Trumpova tima i ruskih dužnosnika.

Predsjednik Trump još je ranije istragu nazvao “lovom na vještice”, te porekao bilo kakvu povezanost između njegova tima i ruskih dužnosnika koji su mu navodno trebali osigurati izbornu pobjedu.

Ured specijalnog istražitelja Muellera objavio je dopis sa potencijalnim smjernicama koji je Michaelu Flynnu, jedinom članu Trumpove administracije koji se do sada izjasnio krivim, trebao odrediti zatvorsku kaznu.

Flynn je trebao 18. decembra biti osuđen pred Okružnim sudom Sjedinjenih Država u distriktu Columbia. Prethodno je priznao da je dao lažnu izjavu pred FBI-om, te da je razgovarao o ukidanju američkih sankcija Rusiji s ruskim veleposlanikom u Washingtonu prije nego što je Trump preuzeo dužnost. O tom razgovoru je lagao i američkom potpredsjednku.

Što je u dopisu?

U Muelleorovom dopisu se kaže da je Flynn pružio pomoć u više istraga i dao informacije o suradnji između ruske vlade i Trumpove kampanje.

Također se naglašava izuzetna Flynnova vojna i civilna služba te da "zaslužuje kredit na račun toga što je pravodobno prihvatio odgovornost i suradnju”.

Pojedinosti dogovoru s Rusima su uključene u dokument, no zbog "osjetljivosti informacija o tekućim istragama" određeni detaljni nisu dostupni javnosti.

Dodaje se da je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost pružio "prve informacije o sadržaju i kontekstu razgovora između tranzicijskog tima i dužnosnika ruske vlade". No, potom slijedi intrigantni detalj. Naime, iza rečenicu da je "optuženik pružio značajnu pomoć u kaznenoj istrazi", sve ostalo je zacrnjeno.

Tako bi se moglo dogoditi da Michael Flynn ne provede ni dan u zatvoru, iako je FBI-u lagao o svojim kontaktima s ruskim dužnosnicima.

Jedan od razloga leži u Flynnovoj ranijoj izuzetno čistoj biografiji, a drugi bi mogao nanjeti Trumpu i njegovim suradnicima mnogo problema i nesanih noći u nadolazećem vremenu.

U dopuni dopisa za izricanje presude, Robert Mueller opisuje pomoć koju Flynn dao njegovoj istrazi u zamjenu za blažu kaznu.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost dao je Muelleru "iz prve ruke" korisne informacije o njegovim susretima s Rusima nakon izbora Trumpa, kao i o susretima drugih članova predsjednikova tima sa ruskom stranom.

Analitičari ističu da ovaj dokument otvara brojna pitanja, ali i nudi odgovore koji su i te kako eksplozivni.

Trump, Comey i 'ruske veze'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Tko je Michael Flynn?

Flynn je bio odlučan zagovornik Trumpa tokom predizborne kampanje, a potom je imenovan savjetnikom za nacionalnu sigurnost, iako je bivši predsjednik Barack Obama imao zamjerke na to imenovanje.

No, mandat mu je završio samo 23 dana nakon imenovanja, u februaru 2017, a njegov odlazak potencirala je činjenica da je potpredsjedniku Mikeu Penceu lagao o susretu s tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD Sergejom Kisljakom.

Na to su se dovezale isplate ruskih i turskih lobista koje je dobio za govore i savjetodavne poslove.

Umirovljeni general-pukovnik sa tri zvijezdice ranije je vodio Obrambenu obavještajnu agenciju (DIA), ali je otpušten nakon komentara o islamističkom ekstremizmu, iako su u agenciji i prije toga ukazivali na njegov nepopularan način vođenja te institucije.

Naravno, Flynn nije jedini koji je u Muellerovoj istrazi priznao krivicu. Bivši zamjenik šefa Trumpove izaborne kampanje Rick Gates također je priznao zavjeru i laganje istražiteljima.

I bivši predsjednik izborne kampanja Paul Manafort je osuđen je za prijevaru, bankovne prijevare i neotkrivanje bankovnih računa. Potpisao je sporazum o priznanju krivice, ali je optužen za laganje FBI.

Michael Cohen, bivši Trumpov odvjetnik priznao je da je lagao o Trumpovim poslovnim vezama sa Rusijom tokom izbora 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG