Dostupni linkovi

Ukoliko se primirje održi, Trump spreman na sporazum sa talibanima


Američki predsjednik Donald Trump tokom posjete Indiji, 24. februar 2020.
Američki predsjednik Donald Trump tokom posjete Indiji, 24. februar 2020.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je spreman potpisati mirovni sporazum sa talibanima u Afganistanu ukoliko se privremeno primirje dogovoreno između dvije strane održi.

Primirje između Sjedinjenih Država i talibana u Afganistanu stupilo je na snagu 21. februara i trajat će sedam dana. U međuvremenu, afganistanski mediji izvještavaju da je u prethodna dva dana došlo do dva manja napada od strane talibana na kontrolne tačke afganistanskih snaga sigurnosti.

Američki predsjednik Donald Trump ipak smatra da će se primirje održati, te na koncu dovesti do potpisivanja mirovnog sporazuma.

"Vidite, talibani se bore već deceniju. Mi smo tamo već 19 godina. Mi smo poput policije. Mislimo da oni žele postići dogovor. Mi želimo postići dogovor. Mislim da će to uspjeti, vidjet ćemo. Sada smo u periodu koji se održava, razdoblje nenasilja. To stanje se održava dan i po. I vidjet ćemo šta će se desiti, ali narod želi da postignemo dogovor. Mislim da i talibani žele postići dogovor. Umorni su od borbe", rekao je Trump novinarima u nedjelju prije odlaska u posjetu Indiji.

Mogući kraj najdužeg rata Sjedinjenih Država?

Ukoliko se primirje održi uslijedit će potpisivanje mirovnog sporazuma čime će se okončati, devetnaestogodišnji, najduži rat kojeg su Sjedinjene Države ikada vodile.

Prije odlaska u posjetu Indiji Trump je rekao da, ukoliko se primirje održi, on je spreman na potpisivanje sporazuma.

SAD i Avganistan: Nastavak dugog rata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

"Vrijeme je vratiti se kući. I oni žele prestati, znate oni se bore predugo. Oni su jaki ljudi, mi smo jaki ljudi, ali 19 godina je dugačak period".

U Afganistanu ima oko 13.000 američkih vojnika, kao i hiljade drugih NATO snaga, 18 godina nakon što je koalicija predvođena SAD-om napala zemlju nakon napada Al-Qaede 11. septembra 2001. na Sjedinjene Države.

U obraćanju naciji iz Kabula na samom početku testnog perioda smanjenja nasilja, što je preduslov potpisivanju mirovnog sporazuma, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani (Ašraf Gani) rekao je da primirje mora biti sprovedeno oprezno.

"Sada kada postoje temelji za mir, iskoristili smo ovu priliku da postavim zahtjev naših ljudi - tako da talibani prihvate primirje i započnu pregovore. Ali sada kada su talibani pristali na smanjenje nasilja, učinjen je značajan korak ka prekidu vatre i trajnom miru", rekao je Ghani.

Potpisivanje sporazuma 29. februara

Prvi nagovještaj o primirju stigao je sa margina minhenske sigurnosne konferencije kada se američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, nakon čega je visoki američki zvaničnik iznio dio dogovora koji podrazumijeva sedmodnevni sporazum o primirju između SAD-a i talibana u Afganistanu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je 21. februara da Sjedinjene Države i talibani učestvuju u razgovorima kako bi olakšali političko rješenje kojim bi se riješio sukob u Afganistanu i smanjila američka prisutnost u regiji. I Pompeo je također rekao ukoliko se primirje održi moguće je očekivati da će potpisivanje sporazuma između talibana i Sjedinjenih Država krenuti naprijed.

"Spremamo se da potpišemo sporazum 29. februara", izjavio je Pompeo.

On je također rekao da će pregovori unutar Afganistana početi uskoro nakon toga sa konačnim ciljem postizanja 'sveobuhvatnog i trajnog mira i buduće političke mape za Afganistan'.

Talibani su također potvrdili najavu o potpisivanju sporazuma 29. februara u prisustvu međunarodnih posmatrača.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG