Dostupni linkovi

Avganistan: Više od 100.000 civila ubijeno ili ranjeno za 10 godina


Avganistanske snage bezbjednosti
Avganistanske snage bezbjednosti

Više od 100.000 civila poginulo je ili ranjeno u sukobima u Avganistanu u posljednjih 10 godina, navodi se u izvještaju UN.

U izvještaju Misije pomoći UN u Avganistanu, koji je objavljen 21. februara, navodi se da je skoro svaki civil u zemlji na neki način lično pogođen sukobima u zemlji.

"Od suštinske je važnosti za sve strane da iskoriste ovaj trenutak i prekinu sukobe. Životi civila moraju se zaštititi dok su u toku mirovni napori", rekao je Tadamiči Jamamoto, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za Avganistan, prenosi AP.

Prošle godine došlo je do blagog pada broja poginulih ili ranjenih civila, što je rezultat slabije aktivnosti grupa povezanih sa militantnom organizacijom "Islamska država".

Američke i snage Avganistana nanijele su velike gubitke "Islamskoj državi" i njenim saveznicima, a tim naporima pridružili su se i talibani.

Kako je Afganistan postigao nezavisnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Prema podacima UN, 3.493 civila poginula su prošle godine, a 6.989 je povrijeđeno.

Dok je sa jedne strane smanjen broj civilnih žrtava od ruku militanata "Islamske države", veći broj civila nastradao je od talibana, avganistanskih snaga bezbjednosti i njihovih američkih saveznika.

Prema navodima iz izvještaja, zabilježen je porast od 21 odsto civilnih žrtava u akcijama talibana i 18 odsto žrtava stradalih od pripadnika avganistanskih snaga bezbjednosti i njihovih američkih saveznika, koji su prošle godine ispustili više bombi nego u bilo kojoj drugoj godini od 2013.

"Sve strane u sukobu moraju da se povinuju ključnim principima s ciljem zaštite civila", rekla je Mišel Bašele, visoki komesar UN za ljudska prava.

Ona je navela da zaraćene strane moraju da preduzmu neophodne mjere da spriječe žrtve među ženama, muškarcima, dječacima i djevojčicama od bombi, granata, raketa i mina.

U međuvremenu, u Avganistanu je počeo sedmodnevni period smanjenih sukoba. Ukoliko se ovaj period održi, moglo bi da uslijedi potpisivanje dugo čekanog mirovnog sporazuma između SAD i talibana.

Mirovni sporazum uključivaće i garancije da talibani neće koristiti Avganistan kao odskočnu dasku za napade na SAD ili njene saveznike, navodi AP.

XS
SM
MD
LG