Dostupni linkovi

Moguće potpisivanje sporazuma između SAD i talibana u februaru


Mirovni pregovori o Avganistanu u Dohi, jul 2019. godine, arhivska fotografija
Mirovni pregovori o Avganistanu u Dohi, jul 2019. godine, arhivska fotografija

Mirovni sporazum između Sjedinjenih Država i talibana mogao bi biti postignut ovaj mjesec ukoliko talibani značajno smanje nasilje, što bi moglo dovesti do eventualnog povlačenja američkih trupa iz Afganistana, izjavila su dva afganistanska vladina izvora i jedan zapadni diplomata u srijedu, prenosi Reuters.

Preliminarni vremenski okvir za postizanje dogovora koji su sagovornici podijelili sa Reutersom dolazi dan nakon što je predsjednik Afganistana Ashraf Ghani rekao da je došlo do mogućeg pomaka u pregovorima između SAD i talibana u Kataru.

Pregovori se nalaze u zastoju djelom zbog zahtjeva Sjedinjenih Država da pobunjenici pristanu na smanjenje nasilja kao jednog od uslova za povlačenje američkih vojnika.

Glasnogovornik talibana Suhail Shaheen rekao je u Dohi da je došlo do napretka bez navođenja detalja.

Treći afganistanski zvaničnik rekao je da su se Sjedinjene Države načelno složile na sporazum ali da on neće biti potpisan sve dok talibani ne pokažu smanjenje nasilja. Jedan od zvaničnika, pod uslovom anonimnosti rekao je za Reuters da bi dogovor mogao biti postignut čak i ovog mjeseca.

U Afganistanu se nalazi oko 13.000 američkih snaga, kao i hiljade drugih vojnika NATO-a, 18 godina nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama napala zemlju nakon 11. septembra 2011. godine.

Sjedinjene Države imaju za cilj da smanje broj trupa na 9.000, izjavio je jedan od diplomata.

Vijest o potencijalnom sporazumu kojim bi se smanjilo nasilje dolazi usljed neprekidnih napada u zemlji od strane pobunjeničke grupe koja kontroliše, prema podacima zvaničnika afganistanske odbrane, oko 40 posto zemlje.

XS
SM
MD
LG