Dostupni linkovi

Četrdeset migranata ubijeno u napadu u Tripoliju


Centar za migrante nakon napada
Centar za migrante nakon napada

Četrdeset migranata poginulo je, a najmanje osamdeset povrijeđeno u napadu na pritvorski centar za migrante na periferiji Tripolija, glavnog grada Libije, kažu vladini zvaničnici, prenosi BBC.

Vjeruje se da su većina stradalih migranti iz Afrike koji pokušavaju stići do Evrope tajnim morskim putevima iz Libije.

Antivladine snage koje predvodi vojni komandant Kalifa Haftar za napad su optužile vladine snage.

Mjesto napada
Mjesto napada

Sa druge strane, međunarodno priznata vlada sa sjedištem u Tripoliju na čelu sa premijerom Fajezom al Saradžom saopštila je u izjavi da je desetine ljudi ubijeno i ranjeno u vazdušnom napadu za kojeg krive "ratnog zločinca Kalifu Haftara", piše britanski Guardian. Gnusni zločin" je bio "smišljen" i "precizan", kažu iz vlade.

Haftarova samozvana Libijska nacionalna armija najavila je u ponedjeljak da će početi snažne vazdušne napade na mete u Tripoliju. LNA je dodala da su njihovi avioni bombardovali provladin kamp u blizini centra grada, zbog čega su vladine snage počele ispaljivati granate i tako slučajno pogodile centar sa migrantima, prenosi BBC.

Glasnogovornik agencije za izbjeglice UN-a za Rojters je izjavio da ne može potvrditi ko stoji iza napada.

Osama Ali, glasnogovornik hitne pomoći, izjavio je za AFP da je 120 migranata bilo u hangaru koji je direktno pogođen napadom u Tajouri.

Među pogođenima ima žena i djece, izjavio je Guma el Gamati, član UN-ove grupe za politički dijalog za BBC.

Libija je glavna polazna tačka za migrante iz Afrike koji bježe od siromaštva i rata i pokušavaju doći brodom do Italije. Ipak, mnoge presretne libijska obalna straža koju podržava Evropska unija, tako da se hiljade migranata nalazi u pritvornim centrima koje vodi vlada.

Snage komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Kalife Haftara pokrenule su 4. aprila ofanzivu na Tripoli, a snage priznate vlade su odgovorile kontraofanzivom.

Libiju razdiru nasilje i podjele od 2011. kada je višegodišnji lider Moamer Gadafi svrgnut i ubijen. To je iznjedrilo dvije glavne frakcije, međunarodno priznatu vladu na čelu sa Saradžom i neku vrstu paralelne vlade, koju predvodi Haftar sa sjedištem u Bengaziju, na istoku zemlje.

Haftar je bio jedan od Gadafijevih najbližih saradnika, ali je zbog spora napustio vojsku osamdesetih godina i proveo skoro 20 godina u SAD. Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu koja je i dovela do svrgavanja i ubistva Gadafija.

Obje strane uživaju vojnu podršku regionalnih sila. Haftarove snage godinama snabdijevaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, dok je Turska nedavno poslala oružje Tripoliju da zaustavi Haftarov napad, piše Guardian.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG