Dostupni linkovi

Iz Tripolija pobjeglo hiljade ljudi


Evakuacija stanovništva iz Tripolija
Evakuacija stanovništva iz Tripolija

Snage sa istoka Libije i trupe lojalne vladi u Tripoliju sukobile su se u predgrađu glavnog grada, prisilivši hiljade ljudi da bježe iz svojih kuća.

Snage Libijske nacionalne armije (LNA), kojom komanduje Halifa Haftar, zauzele su pozicije u predgrađu oko 11 kilometara južno od centra grada, a željezni kontejneri i kamioni sa mitralljezima blokirali su im put u grad.

Mještani su javili da su avioni LNA nadlijetali Tripoli i da sukobi traju u predgrađu.

Haftarove snage nakratko su zauzele nekadašnji međunarodni aerodrom početkom sedmice, ali su borci lojalni vladi u Tripoliju uspjeli da vrate taj objekat, dok su trupe LNA učvrstile položaje dalje na jugu, rekli su očevici.

UN su saopštile da je najmanje 4.500 stanovnika Tripolija pobjeglo, većinom u druge dijelove grada, ali su mnogi ostali u blokadi.

Snage LNA krenule su iz svog uporišta na istoku Libije prema rijetko naseljenom, ali naftom bogatom jugu, odakle su se zaputile prema Tripoliju, gdje je sjedište međunarodno priznate vlade premijera Fajeza el Seradža.

Libija je podijeljena na istočnu i zapadnu administraciju od 2011. godine, kada je zbačen i ubijen predsjednik Moamer el Gadafi.

XS
SM
MD
LG