Dostupni linkovi

Haftarove snage najavile intenziviranje ofanzive na Tripoli


Ain Zara, predgrađe Tripolija gdje se vode žestoke borbe vladinih snaga i LNA
Ain Zara, predgrađe Tripolija gdje se vode žestoke borbe vladinih snaga i LNA

Istočne libijske snage, kojima komanduje komandant Kalifa Haftar objavile su u ponedjeljak da će intenzivirati napad na Tripoli, prijestonicu Libije na zapadu zemlje, koja je pod kontrolom međunarodno priznate vlade.

Istovremeno je broj žrtava u tri sedmice ofanzive, kako javlja Reuters, porastao na 254.

Libijska nacionalna armija (LNA) lojalna Haftaru, koji je bio oficir 2011. svrgnutog, i burutalno ubijenog dugodišnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija, na istoku zemlje održava paralelnu vlast sa onom u Tripoliju.

Prije tri sedmice su započeli ofanzivu na Tripoli kojem su se približili iznenađujućom brzinom, ali za sada ne uspjevaju da sruše južnu odbranu libijske prijestonice. Predgrađe Ain Zara glavno je poprište borbi, iako je, kako javlja izvještač Reutersa sa lica mjesta, LNA navela da su započeli vazdušne udare na vojne objekte u Tripoliju.

Portparol LNA, Ahmed Mismari je negirao da je bilo povlačenja, ali je priznao da je napredovanje istočnih snaga usporeno zbog gustine populacije u oblastima gdje se borbe vode.

On je novinarima rekao da LNA poziva rezerviste da otvore nove frontove na Tripoli dodajući da će njihova armija koristiti artiljeriju i pješadiju u narednih nekoliko dana. Nije obrazložio više od toga.

Ponedjeljak je bio mirniji na glavnoj liniji fronta i bilo je manje granatiranja nego prethodnih dana. Loše vrijeme učinilo je vazdušne udare nemogućim, rekao je Mismari.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji broj žrtava u borbama za Tripoli dostigao je 254 a 1.228 osoba je ranjeno. Više od 32.000 ljufi je raseljno, rekla je ova UN humanitarna organizacija.

Novi tals nasilja u Libiji u kojoj se frakcijski sukobi vode još od 2011., prijeti da poremeti snadbijevanje naftom, i da donose novi talas migranata preko Mediterana prema Evropi, kao i da omogući džihadistima da iskoriste vakum zbog sukoba.

Prošle sedmice je međunarodno priznata vlada Libije izdala potjernicu za Haftarom, ali je istog dana sa njim razgovarao i američki predsjednik Donald Trump.

SAD su navele da "prepoznaju značajnu ulogu maršala Haftara u borbi protiv terorizma i osiguravanju libijskih naftnih resursa", čime su, kako navodi Reuters, ohrabrene njegove pristalice i razljućeni njegovi oponenti.

XS
SM
MD
LG