Dostupni linkovi

Apeli za zaustavljanje sukoba u Libiji


Situacija u Libiji se pogoršava dok snage predvođene komandantom Kalifom Haftarom napreduju prema urbanim dijelovima Tripolija

Situacija u Libiji se pogoršava dok snage predvođene komandantom Kalifom Haftarom napreduju prema urbanim dijelovima Tripolija. Najmanje 32 osobe su ubijene, a oko 50 ranjeno u sukobima njegovih i snaga vlade koje podržavaju UN.

Međunarodna zajednica je, kako navode "duboko zabrinuta" zbog situacije u Libiji, a SAD su privremeno povukle neke od svojih jedinica tamo zbog "bezbjednosne situacije na terenu", dok šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini poziva na humanitarno primirje.

Obnovljeni građanski rat u Libiji, koja je podijeljena na različite frakcije koje kontrolišu pojedine dijelove zemlje još od pada Muamera Gadafija 2011, ulazi u novu, opasnu fazu, napredovanjem takozvane istočne Libijske nacionalne armije (LNA), koju vodi Kalifa Haftar, bivši oficir Gadafijeve vojske.

Nakon što su Haftarove snage napravile brzi proboj kroz pustinju krajem prošle sedmice, u četvrtak su započeli ulazak prema libijskoj prijestonici Tripolju. Ujedinjene nacije su navele da je već 2.800 ljudi pobjeglo zbog sukoba u okolini grada, dok su mnogi zaglavljeni u okršajima, koji bi mogli poremetiti snabdijevanje naftom i gasom, te izazvati novi talas migranata prema Evropi, kao i omogućiti islamističkim militantima da iskoriste haos.

Među najmanje 32 žrtve do sada ima i civila, prenose agencije, pozivajući se na podatake Ministarstva zdravlja.

Obje strane su prijavile da su izgubile po više od deset vojnika u sukobima, posebno intenzivnim u nedjelju u okolini Tripolija. Provladine snage takozvane Vlade nacionalnog dogovora su u nedjelju najavile kontraofanzivu nazvanu "Vulkan bijesa", a portparol vojske pukovnik Mohamed Gnoumou je rekao da je cilj operacije "čišćenje svih libijskih gradova od agresora i nelegitimnih snaga".

Međutim, istočna Libijska nacionalna armija, koja ima paralelnu administraciju čije je sjedište u Bengaziju i koja je preuzela kontrolu nad naftom bogatim dijelom juga Libije ranije ove godine, osim što je iznenađujuće brzo uspjela da se probije do Tripolija, upotrijebila je i vazdušne udare na južne dijelove grada čija su meta rivalske milicije u predgrađima Tripolija. Milicije koje podržavaju međunarodnu vladu su takođe uzvratile vazdušnim udarima. Savezničke grupe iz Misrate sa kamionetima i mašinkama takođe se kreću prema Tripoliju.

Provladine snage takozvane Vlade nacionalnog dogovora su najavile kontraofanzivu
Provladine snage takozvane Vlade nacionalnog dogovora su najavile kontraofanzivu

Iako su dvije strane imale paralelne administracije, predsjednik Vlade u Tripoliju Fajez al-Saraj, koji potiče iz bogate poslovne porodice i koji je na čelu vlade od 2016, optužio je Haftara da ga je "izdao".

"Mi smo pružili naše ruke prema miru, ali nakon agresije koja je stigla od snage koje pripadaju Haftaru i proglašenja rata našim gradovima i našoj prijestonici .... nećemo imati ništa osim odlučnost i čvrstinu", rekao je Al-Saraj.

Saraj i Haftar su krajem februara održali pregovore u Abu Dabiju, što je bio njihov prvi potvrđeni sastanak od novembra 2018, kada su se saglasili da su nacionalni izbori neophodni, kako tvrde UN.

Agencije navode da Haftar pokušava da preuzme kontrolu nad prijestonicom i vojnu kontrolu nad cijelom zemljom prije nego što počnu pregovori pod pokroviteljstvom UN, koji su bili planirani za sljedeću sedmicu, a na kojima je trebalo utvrditi okvir za održavanje mogućih izbora u ovoj naftom bogatoj zemlji.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres je prošle sedmice bio u Libiji neposredno pred početak sukoba, upozorivši na eskalaciju. UN izaslanik za Libiju Hasan Salame je rekao da ne odustaju od planiranja mirovne konferencije.

U nedjelju je američki držani sekretar Mike Pompeo izrazio "duboku zabrinutost zbog borbi oko Tripolija" te je apelovao na okončanje sukoba i povratak dijalogu, jer, kako je rekao "nema vojnog rješenja za libijski konflikt".

"Jasno smo stavili do znanja da se protivimo vojnoj ofanzivi snaga Kalife Haftara i apelujemo da se odmah obustave te vojne operacije protiv libijske prijestonice", naveo je Pompeo u saopštenju.

Snage Kalife Haftara (na fotografiji) imaju podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i Rusije.
Snage Kalife Haftara (na fotografiji) imaju podršku Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i Rusije.

SAD su takođe objavile da privremeno povlače dio svojih snaga iz Libije zbog "bezbjednosnih uslova na terenu". Mali kontingent američkih trupa nalazi se u Libiji proteklih godina, gdje pomažu lokalnim snagama u borbi protiv militanata tzv. Islamske države i Al Kaide kao i na zaštiti diplomatskih misija.

"Bezbjednosna realnost na terenu postaje rastuće kompleksna i nepredviđena", rekao je general američkih marinaca Thomas Waldhueser, šef američke Afričke komande.

"Čak i sa prilagođavanjem snaga mi ćemo nastaviti da budemo agilni u podršci postojećoj američkoj strategiji", naveo je.

I indijske snage su evakuisale mali dio svojih mirovnih trupa iz Libije.

Snage bivšeg Gadafijevog oficira, istočne Libijske nacionalne armije, imaju podršku, kako navodi Associated Press (AP) Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i Rusije.

Procjenjuje se da LNA ima oko 85.000 muškaraca pod oružjem, ali, kako navodi Reuters, to uključuje i vojnike koje plaća centralna vlada. Njihova elitna jedinica Saika (svjetlost) broji oko 3.500 vojnika dok i Haftarovi sinovi imaju svoje dobro naoružane i opremljene jedinice, rekao je izvor iz ovih snaga Reutersu.

Danas je i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federica Mogherini pozvala na uspostavljanje humanitarnog primirja u zemlji i povratak političkim pregovorima. Apelovala je na obje strane da se suzdrže od bilo kakve vojne eskalacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG