Dostupni linkovi

SAD i Kina: Na pomolu najveći trgovinski rat u istoriji


Fabrika automobila u Šenjangu, Kina
Fabrika automobila u Šenjangu, Kina

Trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije Sjedinjenih Država i Kine zvanično je započeo u petak u ponoć tako što su američke tarife u vrijednosti od 34 milijarde dolara na kinesku robu u petak stupile na snagu.

Kina je uzvratila tarifama na američke proizvode u vrijednosti od takođe 34 milijarde dolara.

Kineski državni mediji su optužili Trumpovu administraciju da se ponaša kao "gomila huligana", a Svjetska trgovinska organizacija je izrazila zabrinutost zbog poslednjih dešavanja.

U ponoć po vremenskoj zoni Vašingtona započeo je dugo najavljivani trgovinski rat između SAD-a i Kine tako što su uvedene međusobne uvozne tarife od 25 posto. Par minuta nakon što su Sjedinjene Države primijenile tarife u vrijednosti od 34 milijarde dolara na kineske proizvode, Kina je uzvratila istom mjerom.

"Kina je obećala da neće prva pucati, ali u cilju da sačuvamo ključne interese naše zemlje kao i interese naroda, prisiljeni smo da uzvratimo", prenijela je Sinhua riječi portparol kineskog Ministarstva trgovine.

Kineski premijer Li Kećijang poručio je iz Sofije SAD da "trgovinski rat nikom ne koristi".

"Ako neka zemlja želi da podiže takse, Kina će u svoju odbranu odgovoriti", rekao je Li, koji učestvuje na Sedmom samitu šefova Vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji, prenosi Beta.

U prvom momentu je, pak, bilo nejasno da li je Kina odmah uvela recipročne mjere, što je izazvalo zabunu na svjetskim tržištima da bi nedugo potom portparol Ministarstva vanjskih poslova, Lu Kang na dnevnom brifingu u Pekingu razjasnio: "Nakon što su SAD nepošteno podigle tarife protiv Kine, Kina je odmah podigla tarife ne neke američke proizvode".

Riječ je o istim tarifama od 25 posto na 545 američkih proizvoda, koje takođe vrijede 34 milijarde dolara.

Upitan kada je kineski predsjednik Si Đinping posljednji put razgovarao sa američkim kolegom Donaldom Trumpom, Lu je odgovorio da Kina i SAD konstantno održavaju komunikaciju o ključnim pitanjima.

"Konkretno po pitanju trgovine, kineska pozicija je od samog početka bila veoma jasna i konzistentna. Sjedinjene Države na svim nivoima imaju jasnu sliku kineskog stava", kaže portparol kineske diplomatije.

Dvije kompanije iz Šangaja su za BBC, pak, izjavile da carinske vlasti odgađaju proces uvoza američke robe u petak.

Zabrinutost zbog uvođenja novih taksi iskazala je Svjetska trgovinska organizacija, a portparol STO-a Dan Pruzin naveo je da STO ne definiše "trgovinski rat", dodajući da je on "kao i lepota, u oku posmatrača".

Američke tarife na kineske proizvode su rezultat namjere predsjednika Donalda Trumpa da zaštiti američko tržište rada i zaustavi, kako tvrdi, "nefer transfere američke tehnologije i intelektualnog vlasništva u Kinu".

Bijela kuća je rekla da će razmotriti uvođenje tarifa na još 16 milijardi dolara vrijednih proizvoda, što bi, prema najavama Trumpa, moglo stupiti na snagu kasnije ovog mjeseca.

Uvođenje tarifa je za sada imalo veoma malo uticaja na azijsko tržište akcijama. Šangajski Composite je završio u petak sa 0,5 posto u plusu, ali je okončao sedmicu sa 3.5 nižim indeksom, što je njihov sedmi uzastopni sedmični gubitak. Tokio je zatvorio rad sa 1.1 posto u zelenom, ali je Hong Kong pao za 0,5 odsto na kraju.

Kako navodi BBC, Hikaru Sato iz Daiwa Securitesa kaže da su tražišta već ukalkulisala uticaj prvog kruga tarifa.

Neznatne promjene na berzama nakon uvođenja tarifa
Neznatne promjene na berzama nakon uvođenja tarifa

Trump je već uveo tarife na uvoz mašina za veš i solarnih panela te je počeo da naplaćuje naknade za uvezeni čelik i aluminijum iz Evropske unije, Meksika i Kanade.

Takođe je zaprijetio uvođenjem još dodatnih 10 posto tarifa na 200 milijardi vrijednu kinesku robu ako Peking "odbije da promijeni dosadašnju praksu".

Američki je predsjednik u četvrtak je podigao ulog poručivši da bi u drugom krugu vrijednost robe na kojoj će biti povećane tarife mogla doseći i 500 milijardi dolara.

"Imaćete novih 16 milijardi dolara za dvije sedmice, a onda kao što znate imamo još 200 milijardi u pripremi, onda nakon tih 200 milijardi, imamo još 500 milijardi dolara na čekanju. OK? Tako da imamo 50 plus 200 plus skoro 300", poručio je Trump u četvrtak.

Do sada uvedene američke tarife uticaće ekvivalentno na oko 0,6 posto globalne trgovine i računa se kao 0.1 posto globalnog BDP-ja (bruto društveni proizvod), prenosi BBC procjenu istraživača Morgan Stalneyja, datu prije ove posljednje Trumpove prijetnje.

Uoči stupanja na snagu tarifa, kineski državni mediji su objavili seriju uredničkih komentara kritičkih prema SAD naglašavajući spremnost Kine za trgovinski rat.

Kineske kompanije i investitori su se, kako navodi The Guardian, spremili za najgore, dok ekonomisti upozoravaju da će svaki utacaj na ekonomiju biti minimalan.

"Ako Sjedinjene Države žele da eskaliraju trgovinski rat sa Kinom, onda neka bude. Malo borbe može biti jedini način da Trumpova administracija pročisti svoje umove i omogući svima da se otrijezne", stoji u komentaru državnog Global Timesa u petak.

"Trumpova administracija se ponaša kao banda huligana sa svojim iznuđivanjem drugih država, naročito Kine", piše u uvodniku engleskog izdanja China Daily.

The Guardian podsjeća da je je kinesko Ministarstvo trgovine dan ranije poručilo da će "američko otvaranje vatre na cijeli svijet predstavljati takođe i pucanje na same sebe".

Britanski je dnevnik ovo nazvao najvećim trgovinskim ratom do sada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG