Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Li Kećijang poručio SAD: Trgovinski rat nikom ne koristi


Kineski premijer Li Kećijang

Kineski premijer Li Kećijang poručio je danas u Sofiji SAD da "trgovinski rat nikom ne koristi"."Ako neka zemlja želi da podiže takse, Kina će u svoju odbranu odgovoriti.

Trgovinski rat ne koristi nikom jer podriva slobodnu trgovinu i multilateralni proces", rekao je Li, koji učestvuje na Sedmom samitu šefova Vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji, prenosi Beta.

On je dodao da Kina za svoj rast ima brojna tržišta.

SAD su danas uvele nove takse na uvoz robe iz Kine, a Peking je odgovorio da će biti primoran na kontramere u sporu dve najveće svetske ekonomije.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da će biti "primorano da krene u neophodan kontranapad", ali nije navelo detalje.

Li je u Sofiji zahvalio Evropskoj uniji (EU) za podršku multilateralizmu.

"Kina podržava evropske integracije i jedinstvo EU, kao globalne mirovne snage. EU podržava mutilateralizam. Bez Evrope (...) ne bi bilo globalnog razvoja", rekao je Li.

Prema njegovim rečima, samit "16+1" u Sofiji nema za cilj podelu Evrope.

"Neki bi mogli da kažu da saradnja i okviru '16+1' deli Evropu, ali to nije politička platforma", poručio je Li.

Bugarski premijer Bojko Borisov takođe je izjavio da "format 16+1 nije usmeren protiv drugih" zemalja EU, kao i da "nastoji da doprinese tamo gde kohezione politike nisu dovoljne".

Ideja o inicijativi "16+1" kao platformi za saradnju Kine i zemalja srednje i istočne Evrope rođena je nakon njihovog prvog ekonomsko-trgovinskog foruma 2011. u Budimpešti.

Prvi samit je održan 2012. u Varšavi, gde je najavljeno više projekata za podsticanje saradnje, osnivanje fonda za investicije i saradnju Kine s evropskim zemljama i kreditna linija od 10 milijardi dolara.

Drugi samit je bio u Bukureštu 2013, treći u Beogradu 2014, četvrti krajem 2015. u Kini, peti u Rigi 2016, a šesti u novembru 2017. u Budimpešti.

Inicijativu "16+1" u kojoj učestvuju Albanija, BiH, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija, Kina smatra integralnim delom svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put.

XS
SM
MD
LG