Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Francuska i Kanada protiv novih američkih carina


Emmanuel Macron i Justin Trudeau u Otavi

Lideri grupe najrazvijenih zemalja svijeta G7 okupljaju se u Kanadi na dvodnevnom samitu koji bi možda mogao biti i jedan od najneizvjesnijih u posljednjih nekoliko godina. Uoči sastanka, Emmanuel Macron i Justin Trudeau sukobili su se s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zbog carina, no moglo bi biti spora i oko nuklearnog i sporazuma o klimatskim promjenama.

Američki predsjednik Donald Trump, najvjerojatnjije će na samit stići posljednji, a prvi ga napustiti. Po svemu sudeći na samitu će biti žestoko zbog njegove odluke o uvođenju carina na čelik i aluminij na što su reagirale Kanada i EU.

Posebno oštar bio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je inače bio vrlo dobrodušan prema Trumpu tokom posjete Washingtonu, ali je očito i on “izgubio živce” te mu je u tweetu poručio:

“Ako gospodin Trump želi biti izoliran, ostalih šest članica će napraviti vlastiti dogovor, jer one predstavljaju ekonomko tržište koje za sobom ima povijest i koje je sada istinska međunarodna snaga.”

I domaćin samita, kanadski premijer Justin Trudeau koji je bio “blizak” sa Trumpom, nedavno se s njim sukobio posebno zbog Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je poznat kao NAFTA.

Trudeau je opravdanje američkog predsjednika o carinama na aluminij i čelik da se zapravo radi o sigurnosnom pitanju za Sjedinjene Države nazvao “smiješnim”.

Američki predsjednik mu nije ostao dužan i u svojim tweetovima je Trudeau poručio “da je ogorčen čovjek, a da EU i Kanada podižu carine i stvaraju trgovinske barijere prema SAD, te da tako ubijaju američke farmere”.

“Smanjite carine i barijere ili ćemo odgovoriti na način na koji ne možete ni zamisliti”, napisao je Trump.

Bijela kuća je saopćila da će predsjednik na samit stići u subotu ujutro i da nakon toga nastavlja put za Singapur na susret sa sjavernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Trudeau je postavio pet ključnih tema ovogodišni za samit - ekonomski rast, spolnu jednakost u zapošljavanju, svjetski mir i sigurnost, poslove budućnosti i klimatske promjene. Predsjednik SAD Trump je na prošlogodišnjem samitu u Italiji najavio povlačenje iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

I oko iranskog nuklearnog programa će biti užareno. Trump je izašao iz sporazuma, a ostale potpisnice žele da dogovor opstane.

Ovo će biti i prvo međunardono pojavljivanje talijanskog premijera Giuseppea Contae.

Kao i svaki samit, tako i ovaj prate protesti. U četvrtak uvečer je oko 400 demonstranata u Quebecu palilo američke i zastave drugih članica G7.

Samit osigurava oko osam tisuća vojnika i policajaca.

Grupu G7 čine Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Japan i Njemačku, zemlje čije bogatstvo predstavlja više od 64 odsto ukupnog neto globalnog bogatstva.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG