Dostupni linkovi

Biti transrodna osoba u Srbiji


Trans parada u Beogradu, septembar 2018.
Trans parada u Beogradu, septembar 2018.

Jedinstveni Zakon o rodnom identitetu za Srbiju predlažu predstavnici organizacije Gayten LGBT, uvereni da nedavne zakonske izmene koje im omogućavaju formalnu promenu imena u matičnim knjigama, koja bi pratila promenu pola, nisu dovoljne za suštinsku promenu njihovog položaja u društvu. Oni navode da su izloženi svakodnevnoj agresiji, a takođe osporavaju i kvalifikovanost stručnjaka koji se bave njihovim fizičkim i psihičkim zdravljem.

"Ja sam od malena svakodnevno trpela pretnje klanjem, silovanjem", kaže Agata/Milan Đurić, osnivačica organizacije Gayten LGBT, na tribini o položaju transrodnih osoba u Srbiji, održanoj u sredu u Medija centru u Beogradu, u organizaciji portala Peščanik.

Đurić: Svakodnevno sam trpela pretnje
Đurić: Svakodnevno sam trpela pretnje

"I ne samo pretnje nego je to bilo i realizovano, najgnusnijim oblicima mentalnog, verbalnog, seksualnog i fizičkog zlostavljanja", kaže Đurić.

Iako se na prvi pogled čini da je položaj transrodnih osoba u Srbiji olakšan 1. januara ove godine kada je usvojena izmena Zakona o matičnim knjigama, to u praksi uopšte nije tako, navode učesnici skupa.

Usvojena regulativa stupila je na snagu 1. februara, a omogućila je da transrodna osoba može da se upiše u matičnu knjigu rođenih samo na osnovu potvrde zdravstvene ustanove da je prošla psihološko veštačenje i godinu dana hormonske terapije prepisane od strane endokrinologa, dok sama hirurška intervencija prilagođavanja pola, odnosno sterilizacije, više nije uslov za promenu identiteta.

Međutim, cela procedura izdavanja dokumenata neophodnih za promenu oznake pola u matičnoj knjizi rođenih, zavisi od dobre volje lekara, čija je etičnost diskutabilna, uverena je doktorka Jelena Simić, profesorka medicinskog prava.

Simić: Psihijatri i endokrinilozi koče postupak dobijanja pravnog priznanja transrodnih osoba
Simić: Psihijatri i endokrinilozi koče postupak dobijanja pravnog priznanja transrodnih osoba

"Nažalost, moram da kažem da je etika tih naših vrhunskih stručnjaka u ovom slučaju zakazala, zato što ni na koji način nisu pomogli da se poboljša položaj transrodnih osoba. Upravo su naši psihijatri i endokrinilozi ti koji koče postupak dobijanja tog pravnog priznanja transrodnih osoba. Postoji jedna vrsta monopola lekara koji se bave ovom temom", kaže ona.

Pri tome, na čitavoj teritoriji Srbije postoji samo jedan endokrinolog specijalizovan za davanje hormona transrodnim osobama, a neke od tih osoba i ne žele da prolaze kroz hornomske terapije dok druge zbog određenih stečenih bolesti to ne smeju, izjavio je Saša Lazić, član pravnog tima Gaytat LGBT.

Prema njegovim rečima, ali i da bi dotle došle, transrodne osobe prvo moraju da prođu psihološko veštačenje, što otvara novi krug problema.

Lazić: Trans osobe same krenu da uzimaju hormone
Lazić: Trans osobe same krenu da uzimaju hormone

"Prođu godine života dok psihijatar da saglasnost za hormone, često se dešava da trans osobe same krenu da uzimaju hormone, taj fenomen se na engleskom zove 'gate keeping' i znači da neko stalno odlaže proces, neko ko ima moć nad životom trans osoba, u ovom slučaju psihijatar", navodi Lazić.

Mišljenje je sagovornika tribine je da je umesto izmena pojedinačnih zakona, Srbiji potrebno da ima jedan jedinstven Zakon o rodnom identitetu, čiji predlog je priredila organizacija Gayten LGBT i izložila ga na svojoj internet stranici.

U Srbiji se od 2011. godine pol menja o trošku zdravstvenog osiguranja. Prema nekim procenama u Srbiji ima preko 20.000 transrodnih osoba, a godišnje pol promeni (telo prilagodi rodnom identitetu) pet do osam osoba. Do sada je kroz ovu proceduru u Srbiji prošlo oko 300 do 400 ljudi, stoji na internet portalu www.transserbia.org.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG