Dostupni linkovi

Transparency International: Izuzev Crne Gore, Zapadni Balkan još korumpiraniji


U državama Zapadnog Balkana stepen korupcije i dalje je dosta visok, pokazuje najnoviji Indeks percepcije korupcije koji svake godine objavljuje organizacija Transparensi internešnal (TI, Transparency International).

U 2019. godini na listi 180 država sveta, Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo i Albanija su ispod proseka, čime se svrstavaju u države sa još prilično visokim stepenom korupcije.

Crna Gora u odnosu na svoje susede nalazi se u malo boljoj poziciji jer je u nekoliko bodova malo iznad svetskog proseka i jedina je u odnosu na prethodnu godinu napredovala.

Organizacija TI države rangira prema broju poena od kojih su one blizu maksimalnih sto, države sa najmanje korupcije. Na drugoj strani države koje su bliže nuli, tretiraju se kao visoko korupirane. Svetski prosek bodova je 43 dok na Zapadnom Balkanu sve države, osim Crne Gore, imaju ispod 40 poena.

U upravo objavljenom izveštaju, Transparensi skreće pažnju na dve balkanske države. Jednu u negativnom kontekstu – Bosnu i Hercegovinu, drugu uz pozitivna očekivanja – Kosovo.

BiH je među državama koje su, kako upozorava TI, zabeležile značajan pad na tabeli od 2012. godine do danas.

“Ova država trpi zbog slabe primene zakona u oblasti finansija. Tokom izbora 2018. godine, pojedine političke partije i organizacije civilnog društva izrazile su zabrinutost zbog neregularnosti prilikom glasanja, zastrašivanju građana i ukazale na zloupotrebe javnih resursa i neravnopravnu zastupljenost u medijima“, navodi se u izveštaju TI.

Kosovo - prilika za napredak

U delu izveštaja pod naslovom „Države na koje treba obratiti pažnju“ nalazi se Kosovo.

Na Indeksu percepcije Kosovo se nalazi na 101 poziciji, zajedno sa BiH. U odnosu na prethodnu godinu, Kosovo je palo na listi – za osam mesta. Ipak, bez obzira na to, Transparensi ocenjuje da ta država „ima svoju šansu“ nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora. U izveštaju se ocenjuje da „novi saziv ima priliku da poništi loše rezultate prethodne administracije i prioritet pruži borbi protiv korupcije“.

„Kosovo je doživelo preokret u parlamentarnoj moći koji bi mogao da pruži priliku za promene. Nakon osam godina kritikovanja Vlade zbog neuspeha u suzbijanju korupcije, stranka Samoopredeljenje, koja je nedavno na izborima osvojila najviše mesta u parlamentu, ima priliku da dokaže svoju posvećenost u suzbijanju korupcije. Tokom predizborne kampanje ovo je bila jedna od retkih stranaka koja je odgovorila na zahteve da se javnosti na uvid pruže troškovi kampanje“, smatraju u TI i zaključuju:

„Ipak, ostaje da se vidi da li će nova vlada ispuniti više standarde kada je reč o političkom integritetu. To može da postigne ukoliko odustane od uobičajene prakse političkog imenovanja u državnim insitucijama kao i uspostavljanjem striktne zakonske obaveze u pogledu transparentnog finansiranja političkih partija.“

Nazadovanje

Pad na listi, za četiri mesta, zabeležila je i Srbija. U novom izveštaju ona 91. poziciju deli sa Turskom. I druge države balkanske regije beleže pad – Severna Makedonija za 13 mesta, Albanija za sedam. Jedina koja je na listi otišla za jedno mesto u boljem pravcu jeste Crna Gora.

Globalno, sve države koje imaju relativno visok stepen korupcije imaju problem sa istim trendovima koji na to utiču.

Ovogodišnje istraživanje, navodi TI, pokazuje da je korupcija rasprostranjenija u državama gde novac slobodnije i netransparentno odlazi u izborne kampanje i u kojima se vlade više rukovode potrebama bogatih i uticajnih pojedinaca nego građana u čijem interesu treba da rade.

Slično kao i prethodnih godina, rezultati pokazuju da, uprkos određenom napretku, većina država i dalje ne uspeva efikasno da reši korupciju u javnom sektoru, upozoravaju iz Transparensija.

„Vlade moraju hitno da se pozabave koruptivnom ulogom velikog novca u finansiranju političkih stranaka i neprikladnim uticajem koji takva uloga ima na naše političke sisteme“, poručila je predsedavajuća Transparensi internešnala, Delia Ferreira Rubio.

Uzroci nezadovoljstva

Indeks percepcije korupcije u 2019. godini pokazuje, kažu u TI, „iznenađujuće malo ili nikakvo poboljšanje situacije u borbi protiv korupcije“.

U ovoj međunarodnoj organizaciji navode i da je jedini, suštinski efektan, put u suzbijanju korupcije, smanjenjenje tokova novca u politici i da se, uporedo s tim mora raditi na promovisanju inkluzivnog političkog odlučivanja.

Od prevara na najvišim nivoima vlasti do sitnog podmićivanja koje običnog građanina sprečava da na regularan način ostvari osnovna prava, poput zdravstvene zaštite ili obrazovanja, neki su od glavnih razloga zbog je ljudima dosta korumpiranih političara i institucija, navodi se izveštaju.

„Frustracije podgrevaju rasteće odsustvo poverenja u vlade i vode ka daljem narušavanju poverenja u političke lidere, izabrane zvaničnike i u demokratiju“, navodi u TI i zaključuju:

„Vlade moraju da spreče koncentarciju moći, ograniče tokove velikog novca u politici i omoguće široko učešće u donošenju političkih odluka. Politika i javni resursi ne bi trebalo da budu podređeni finansijskim centrima moći ili političkim uticajima već isključivo pravednom i nepristrasnom raspodelom budžeta.“

Ohrabrujuće su, smatraju u TI, aktivnosti antikorupcijskih pokreta u svetu tokom 2019. jer su, kako navode, „pružili jak impuls milionima ljudi u otvorenom zalaganju protiv korupcije u svojim vladama“.

Nevolje u vrhu

I ove godine namanje koruptivna država sveta je Danska koja u 2019. prvu poziciju deli sa Novim Zelandom. Slede ih Finska, Singapur, Švedska, Švajcarska, Norveška kao „najčistije“ države sveta.

U TI ukazuju da je Zapadna Evropa i evropski region najveća koncentracija država sa niskim stepenom korupcije. Od top 20 država, 14 ih je iz ovog regiona.

Ipak iz ove organizacije upozoravaju da čak ni najbolje države nisu imune na korupciju, poput Danske, Švajcarske i Islanda. Iako njihov indeks ukazuje na to da su među „najčistijim“ državama, korupcija i dalje postoji. Najčešće u vidu pranja novca i korupcije u privatnom sektoru, konstatuje se u izveštaju TI.

Sjedinjene Američke Države (SAD) takođe se u izveštaju spominju kao država koja se, iako visoko rangirana, suočava sa izvesnim problemima.

Donald Trump – Od biznismena do predsjednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00


SAD su, u odnosu na prethodnu godinu, pale za jedno mesto na rang listi, zauzevši u 2019. godini 23 poziciju. Sa 69 poena od maksimalnih 100 Sjedinjene Države došle su na najnižu poziciju u poslednjih osam godina, navode u TI.

„SAD se suočava sa različitim izazovima od pretnji, preko nejednakosti do konstantno rastućeg uticaja ličnih interesa u politici“, piše u izveštaju.

„Dok je predsednik Tramp (Donald) u izbornoj kampanji obećavao da će ’isprazniti močvaru’ i naterati Vladu da radi za opšte a ne samo u interesu Vašingtona i političkih elita, niz skandala, ostavki i optužbi za neetičko ponašanje, ukazuju na to da je kultura ’plati pa igraj’ postala samo još više ukorenjena“, konstatuje u izveštaju TI.

Najkoruptivnije države sveta

Somalija je i u 2019. godini najkoruptivnija država sveta. Slede je Južni Sudan, Sirija, Jemen i Venecuela. Ne toliko daleko od začelja liste, nalazi se i Rusija, koja je zauzela 137 mesto Indeksa percepcije korupcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG