Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska u potrazi za topničkim dnevnicima


Nedostajući dokumenti o djelovanju hrvatske artiljerije po ciljevima u Kninu u akciji „Oluja“ 1995. godine postali su, nakon uklanjanja slovenske blokade pregovora, najozbiljniji problem u hrvatskom pristupnom procesu sa Europskom unijom. Hoće li to motivirati hrvatske vlasti da to pitanje, koje već preko godinu dana opterećuje odnose Zagreba i haškog tužiteljstva, konačno skine s dnevnog reda?

Za desetak dana trebali bi se znati prvi rezultati administrativne istrage nove radne grupe formirane da istraži sudbinu nedostajuće dokumentacije o djelovanju hrvatske artiljerije po ciljevima u Kninu, koje haško tužiteljstvo potražuje, kako bi dokazalo svoju tezu da je Knin bio prekomjerno i neselektivno granatiran.

Rezultat je to prošlotjedne posjete glavnog haškog tužitelja, Sergea Brammertza, Hrvatskoj, a Hrvatska je posebno zainteresirana da se to pitanje skine s dnevnog reda jer je to - na inzistiranje nekoliko država članica Europske unije - uvjet za otvaranje 23. poglavlja u hrvatskim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji - Pravosuđe i ljudska prava.

Do sada su očito postojale neke barijere, a sada će se konačno utvrditi činjenice, kazao je povodom formiranja nove radne grupe, predsjednik Republike, Stipe Mesić:

„Za one tehnike, za koje se utvrdi da ih nema, ili da su uništeni, treba utvrditi ko ih je uništio i procesuirati te ljude koji su uništavali državnu imovinu.“


Potraga za takozvanim „topničkim dnevnicima“ traje već preko godinu dana, a hrvatske vlasti ponašale su se u najmanju ruku naozbiljno u cijeloj priči, prvo tvrdeći da je haškom tužiteljstvu dostavljeno sve što postoji, a potom da od 33 tražena dokumenta njih 10 uopće nisu bili napravljeni, a da će se za one koji postoje utvrditi gdje su.

U međuvremenu pokrenuta je istraga protiv vanjskog člana Gotovininog odvjetničkog tima, Marina Ivanovića, i dvojice bivših pripadnika 7. brigade Hrvatske vojske, Jurice Šare i Marijana Kretića, zbog kaznenog djela prikrivanja i uništavanja arhivske građe. Taman nekoliko dana pred Brammertzov najnoviji dolazak u Zagreb, Šare je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog toga što je kod sebe neovlašteno držao kodirane zemljopisne karte iz akcije „Oluja“, a jednu kartu i dnevnik, što ga je vodio o djelovanju svoje artiljerijske postrojbe u 7. gardijskoj po ciljevima u Kninu, negdje tijekom 2008. godine predao trećoj osobi.

Međutim, čini se da nedostaje još dokumenata. Potpukovnik nizozemske vojske, Harry Konings, koji je bio angažiran da za haško tužiteljstvo, temeljem materijala koje je dobio od Tužiteljstva, napravi ekspertizu o djelovanju hrvatske artiljerije u „Oluji“, kazao je, svjedočeći 14. siječnja, ove godine kako je na popisu ciljeva u Kninu vidio i bolnicu i crkvu, dakle civilne, odnosno kulturno-povijesne objekte. To bi dokazivalo tezu kako Tužiteljstvo ima kopije dokumenata koje traži od Hrvatske, ali kako bi pokazalo da su one vjerodostojne, traži od Hrvatske originale, koji su - čini se - uništeni. Za tužiteljstvo nje relevantna činjenica da ta dva objekta nisu razoreni.

Govori bivši ministar obrane u Račanovoj Vladi, Jozo Radoš, koji je posjetio Knin nekoliko dana po ulasku Hrvatske vojske:

„Knin je bio grad u kojem se dogodila smjena vlasti. Neki izlozi i vrata su bili oštećeni. Sigurno je bilo pljačke i odnošenja stvari od onih koji su odlazili, ili od onih koji su dolazili, ali nije bilo moguće vidjeti bilo kakav trag razaranja.“


Međutim, Brammertz i dalje traži nedostajuću dokumentaciju, a ako se sudi po današnjoj izjavi glavnog hrvatskog pregovarača s Europskom unijom, Vladimira Drobnjaka, čini se da će hrvatske vlasti ovoga puta surađivati bez „fige u džepu":

„Hrvatska će uložiti još jedan dodatni maksimalni napor kako bi ispunila ono što se od nje traži i kako bi čim prije dobili ocjenu glavnog tužitelja. Nema razloga sumnjati da ćemo uskoro i taj problem skinuti sa dnevnog reda.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG