Dostupni linkovi

Doktor Tiodorović: Epidemija ugrožava ekonomiju u Srbiji


Tiodorović ocenjuje da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno katastrofalna. (ilustrativna fotografija)
Tiodorović ocenjuje da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno katastrofalna. (ilustrativna fotografija)

Epidemija korona virusa u Srbiji razbuktala se toliko da počinje da ugrožava ekonomiju, izjavio je Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv bolesti COVID-19, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je rekao da veliki porast broja zaraženih i preminulih od posledica korona virusa ostavlja posledice na ekonomiju.

„Bez ekonomije nema zdravlja jer se ne mogu obezbediti vakcine, lekovi i medicinska oprema. Sa druge strane, bez zdravih ljudi koji će raditi nema ekonomije”, naveo je Tiodorović.

On je dodao da je epidemiološka situacija u Srbiji u ovom trenutku katastrofalna.

„Pre svega zbog toga što je nedeljama broj novozaraženih između pet i osam hiljada svakog dana, kao i zato što svakog dana umre između 50 i 60 ljudi”, naglasio je Tiodorović.

On je dodao da aktuelna situacija zahteva mnogo oštrije epidemiološke mere i da je sveobuhvatna kontrola njihovog poštovanja i kažnjavanje stanovništva zakasnelo.

„Kovid propusnice ne vidim kao rešenje, već kao najavu oštrijih i efikasnijih mera za suzbijanje epidemije. Moramo naći snage da bar dve sedmice napravimo presek kako bismo sadašnju situaciju stavili pod kontrolu”, rekao je Tiodorović.

On je podsetio da je vakcinisano samo 55 odsto punoletnog stanovništva i da se o kolektivnom imunitetu ne govoriti sve dok na koronu ne bude cepljeno još najmanje 20 odsto.

„Apelujem na građane da se vakcinišu kako bismo što pre dostigli nivo vakcinacije kao u Evropi. Pokažimo da i mi možemo da budemo tako odgovorni”, rekao je Branislav Tiodorović za RSE.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je 24. oktobra u dnevnom preseku epidemiološke situacije u 14 časova da je u prethodna 24 sata u Srbiji od posledica infekcije korona virusom preminula 61 osoba, kao i da je registrovano 5.733 novozaraženih. Na bolničkom lečenju su 6.724 pacijenta.

XS
SM
MD
LG