Dostupni linkovi

Prvi dan COVID propusnica u Srbiji. Šta bi trebalo znati?  


Mera se primenjuje u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru u Srbiji i to nakon 22 sata uveče. (Foto : Ugostiteljski obekat u Beogradu, 21 oktobra 2021.)
Mera se primenjuje u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru u Srbiji i to nakon 22 sata uveče. (Foto : Ugostiteljski obekat u Beogradu, 21 oktobra 2021.)

U Srbiji je 23. oktobra stupila na snagu odluka o uvođenju COVID propusnica. Odluka važi za ugostiteljske objekte i podrazumeva nekoliko modaliteta za građane.

Mera je pokušaj vlasti u Srbiji da obuzdaju pandemiju koja je u državi već odnela preko 9.000 života. U međuvremenu, dnevni brojevi zaraženih se ne smiruju nedeljama i dostižu preko 7.000 slučajeva.

COVID propusnice su već uvedene u pojedinim državama sveta i Zapadnog Balkana, a u Srbiji su novina.

Šta su to COVID propusnice?

Validna COVID propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznavaće se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci. Doneta je odluka i da će COVID propusnica biti validna i ukoliko građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Propusnica može biti u papirnoj ili digitalnoj formi. Građani koji nemaju potvrdu o primljenim vakcinama, mogu ih dobiti preko e-Uprave.

Ista potvrda sadrži i podatke o preležanom COVID 19. Građani potvrde, uz lične dokumente, takođe mogu podići i na šalterima Pošte.

Gde će COVID propusnice biti neophodne?

Mera se primenjuje u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru u Srbiji i to nakon 22 sata uveče. Prema rečima premijerke Ane Brnabić mera se odnosi na sve ugostiteljske objekte i COVID propusnice biće obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 sata od subote 23. oktobra.

"Tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice", rekla je Brnabić novinarima na konferenciji za novinare 20. oktobra.

Mera će takođe važiti i za svadbe i druge proslave.

Kako će se kontrolisati?

COVID propusnice neće imati fotografije, već će redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu.

Vlada je takođe izmenila propise te i pravno lice, preduzetnik ili organizatori događaja imaju ovlašćenje da provere COVID propusnice na ulazu.

Komunalna milicija i sve inspekcije će kontrolisati primenu mera

Kada počinje kažnjavanje?

Iako primena počinje 23. oktobra, kažnjavanje zbog neposedovanja COVID propusnica u ugostiteljskim objektima počeće od ponedeljka, 25. oktobra.

Tokom predstojećeg vikenda, kako se navodi u saopštenju Vlade, počeće kontrola COVID-19 propusnica, ali ne i kažnjavanje građana i ugostiteljskih objekata.

U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole COVID sertifikata.

Da li se krši pravo na privatnost?

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da, kada su u pitanju COVID propusnice, država ima pravo da donosi mere za zaštitu zdravlja stanovništva.

"Neke mere podrazumevaju različito postupanje ili tretman, s tim da ako su srazmerne legitimnom cilju i nužne, ne predstavljaju diskriminaciju. Zaštita zdravlja stanovnika je legitiman cilj a vakcinacija najvažnija mera zaštite", rekla je Janković, a preneo njen kabinet 21. oktobra.

Kako se navodi, Janković je naglasila da je u postojećim okolnostima neophodno učiniti sve kako bi se zaštitilo javno zdravlje, ali da se mora voditi računa da mere koje se donose treba da budu u skladu sa postignutim standardima zaštite ljudskih prava, uključujući i zaštitu od diskriminacije.

Gde se COVID propusnice već primenjuju?

COVID propusnice su već uvedene u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana. Tako na Kosovu od 27. septembra nije moguć ulazak ulaz u ugostiteljske objekte i tržne centre bez potvrde o vakcinaciji ili negativnog PCR testa.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je 24. septembra proširio spisak objekata u koje se može ući samo sa Nacionalnom digitalnom COVID potvrdom.

Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata kao do tada, COVID potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade sa više od tri privredna subjekta i objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, većim od 1.000 kvadrata.

COVID propusnica, odnosno kako je tamo zovu “sanitarna propusnica”, neophodna je na ulazu u različite javne objekte u Francuskoj od 21. jula ove godine.

Prvobitno je COVID propusnica bila neophodna samo za posete bioskopima, pozorištima, muzejima, sportskim dvoranama i drugim kulturnim ustanovama, ali je od 9. avgusta, neophodna i za ulazak u kafiće, restorane – a to uključuje i bašte restorana, kao i međugradski prevoz i bolnice.

U Holandiji je od 25. septembra dokaz o vakcinaciji ili PCR test postao je neophodan za ulazak u barove, restorane, klubove ili na kulturne događaje.

U Grčkoj su 13. septembra uvedene mere kojima su COVID propusnice obaveza do kraja marta 2022. godine.

COVID propusnica za ulazak na železničke stanice u Italiji, obavezna je ulazak u bioskope, restorane, teretane i druga javna mesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG