Dostupni linkovi

Srbija: Od 1. novembra isplata 30 evra svim punoletnim građanima


Siniša Mali, ministar finansija Srbije u parlamentu . Srbija, Beograd, 5. oktobar 2021.
Siniša Mali, ministar finansija Srbije u parlamentu . Srbija, Beograd, 5. oktobar 2021.

Od prvog novembra biće isplaćeno 30 evra novčane podrške svim punoletnim građanima Srbije koji su se za tu vrstu pomoći već prijavili, izjavio je u ponedeljak, 11. oktobra, ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

Ta novčana podrška se sprovodi u okviru trećeg paketa ekonomske podrške privredi i građanima radi ublažavanja posledica pandemije korona virusa.

Mali je, gostujući na televiziji Happy, napomenuo da građani Srbije ne treba da se prijaljuju za 30 evra koje će dobiti u novembru jer su se za njih već prijavili u maju, kada im je, takođe, uplaćen isti iznos.

“Imamo taj novac na računu i nastavljamo podršku građanima”, kazao je Mali, a prenelo Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, od 15. novembra počinje i prijavljivanje za dodatnih 20 evra pomoći za one koji se nisu prijavili za paket 30+30 evra, a ispunjavaju potrebne uslove (punoletnost) ili koji su u međuvremenu postali punoletni.

Precizira se da penzioneri i svi koji su se već prijavili za 30+30 evra dodatne pomoć od 20 evra ne treba da se prijavljuju, već će im ona biti automatski isplaćena u decembru.

Mali je dodao da će penzionerima početkom sledeće godine biti isplaćeno i dodatnih 20.000 dinara (nešto manje od 200 evra).

Za tri paketa pomoći prošle i ove godine država je izdvojila oko osam milijardi evra, što je pomoglo da se očuvaju radna mesta i proizvodni kapaciteti, podsetio je Mali.

Urpkos tome, kazao je on, nije probijen postotak javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP).

“Nama je učešće javnog duga u odnosu na BDP i dalje 60 procenata, a pogledajte druge zemlje, primera radi, Francusku, Španiju ili one u regionu poput Hrvatske. Njima je javni dug otišao preko 80, čak i preko 100 odsto u odnosu na BDP. A mi, pored svih ulaganja, pomoći privredi i građanima, u ovom trenutku gradimo sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica, a do kraja godine nadamo se da će ih biti još tri”, rekao je Mali.







XS
SM
MD
LG