Dostupni linkovi

Tim Judah: Pogled na granicu Srbije i Kosova


Tim Judah
Tim Judah
Autor: Tim Judah (Economist), prevela: Ena Stevanović

Na sjevernom Kosovu je nastala nova, potencijalno dramatična situacija.

U ponedjeljak su specijalne jedinice kosovske policije pokušale preuzeti kontrolu nad dva granična prijelaza sa Srbijom.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008.godine, lokalno srpsko stanovništvo koje na sjevernom Kosovu čini većinu je spalilo pomenute prijelaze. Od tada su prijelazi pod kontrolom misije EU na Kosovu.

Prema posljednjim vijestima kosovska policija je preuzela kontrolu nad oba prijelaza, što je izazvalo žestoke proteste lokalnog srpskog stanovništva.

Kosovski mediji navode da se mogla čuti pucnjava iz vatrnog oružja. Srbi su postavili prijelaz u Merdaru tako što su blokirali cestu kamionima, dok lokalne vlasti snadbijevaju vozače vodom.

Incident je pokrenut sukobom oko međudržavne trgovine. Prije nekoliko sedmica su Srbija i Kosovo potpisali prvi sporazum o međusobnim odnosima. Jedino pitanje koje nije razrješeno je pitanje pogranične trgovine.

Srbija pogođenija od Kosova

Od proglašenja nezavisnosti Kosovo nije moglo izvoziti ništa u Srbiju niti preko teritorije Srbije jer vlasti u Srbiji odbijaju priznati pečat s nazivom „Republika Kosovo“.

S druge strane Srbija izvozi prilično veliku količinu dobara u Kosovo. Nije lako izračunati tačnu količinu jer je trgovanje uglavnom neoficijelno, ali prema navodima srpske privredne komore, vrijednost robe koju je Srbija izvezla u Kosovo u 2010.godini iznosi oko 391 milion dolara i 161 milion u prvih pet mjeseci tekuće godine.

Srbi na severu Kosova postavljaju barikade na putu Leposavić - Mitrovica, u blizini Leposavića, 26. jul 2011.
Međutim, prema zakonu reciprociteta, Kosovo je 20. juna zabranilo Srbiji izvoz robe. Novi događaji na granici zapravo su potez kosovskih vlasti kojim se ta zabrana provodi u život.

Nakon toga su se srpske vlasti žalile Evropskoj uniji, UN-u i organizaciji CEFTA, tvrdeći da je potez Kosova nelegalan. Srbija svoju žalbu opravdava tvrdnjom da Kosovu nije zabranjeno da izvozi u Srbiju, već da je jedini problem u njihovom pečatu.

Srbija na Kosovo uglavnom izvozi prehrambene proizvode i građevinski materijal. Veliki broj radnih mjesta ovisi o tome. S druge strane, kosovski proizvodi mogu lako (ili uz malo veće naknade) biti zamijenjeni makedonskim.

Odluka Kosova o zabrani izvoza je bila šok za srpske vlasti jer su smatrali da su uspjeli započeti pregovore sa Kosovom. Srbija navodi da Kosovo nikad neće postati članica UN-a bez njihove dozvole (ali isto tako je tačno da će Srbija trebati podršku Kosova kako bi postala članica EU).

Srpskim vlastima još uvijek nije jasno da trgovanje Srbije mnogo više ovisi o Kosovu, nego što je obrnuti slučaj. Zbog toga se osjećaju toliko pogođeni ovom odlukom.
XS
SM
MD
LG