Dostupni linkovi

Sever Kosova: Bez konačnog dogovora o graničnim prelazima


Srbi na severu Kosova postavljaju barikade na putu Leposavić - Mitrovica, u blizini Leposavića, 26. jul 2011.
Srbi na severu Kosova postavljaju barikade na putu Leposavić - Mitrovica, u blizini Leposavića, 26. jul 2011.
Noć sa utorka na sredu u Jarinju, na severu Kosova, protekla je mirno, saobraćaj se odvija normalno i nema gužvi.

Šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u utorak uveče da je situacija u Leposaviću mirna, ali da se Srbi, koji su od sinoć na delu puta ka graničnom prelazu Jarinje postavili barikade, ne razilaze.

Na granici sa Kosovom u sredu rano ujutru je bilo nekoliko desetina Srba iz opštine Leposavić koji su odlučili da ostanu na barikadama tokom cele noći.

Sjedinjene Države izrazile su žaljenje što akcija kosovske vlade s kojom je pokušala preuzeti nadzor nad dva granična prelaza na severu zemlje nije bila koordinirana s međunarodnom zajednicom, saopštio je State Department.

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da hitno nastave raditi na smanjenju napetosti i ublažavanju trenutne situacije. Tražimo od svih strana da se suzdrže od nasilja", stoji u saopštenju objavljenom u utorak uveče u Washingtonu.

SAD je pozdravio brzu akciju mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) usmerenu na smirivanje situacije, dajući do znanja da ceni rad KFOR-a na stvaranju sigurnog prostora.

Američki State Department u saopštenju ističe da se pitanje slobodnog protoka roba između Srbije i Kosova mora rešavati dijalogom, uz saradnju sa EU.

Takođe se dodaje da SAD ima puno poverenje u EU kada je reč o uspostavljanju dijaloga između dve strane i traži da se one odmah vrate za pregovarački sto.

"Očekujemo od Kosova i Srbije da putem dijaloga uspostave pozitivne, recipročne uvete koji će omogućiti slobodan protok ljudi i robe između Kosova i Srbije", zaključuje State Department u saopštenju.

Kosovska vlada prošle srijede je donela odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije. Priština je navela da je odluka recipročan odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i sprečava izvoz robe s Kosova u Srbiju.

Predstavnici kosovske policije pokušali su u noći sa nedelje na ponedeljak da preuzmu kontrolu nad dva graniča prelaza Brnjak i Jarinje a u incidentu je ranjen jedan kosovski policajac.

Policajac Enver Zumberi (31), ranjen u glavu kada je na policijski konvoj zapucano na području pod srpskim nadzorom, u utorak kasno uveče podlegao je povredama, saopštila je kosovska policija.

Njegov kolega koji je ranjen u eksploziji bombe leči se u kliničkom centru u Prištini, ali je van žćivotne opasnosti.

Evropska unija kritikovala je taj čin, rekavši da se vlada u Prištini morala konsultovati sa zapadnim saveznicima koji na Kosovu imaju 6.000 vojnika.

U utorak uveče, slovenački vojni konvoj KFOR-a krenuo je na granične prelaze Jarinje i Brnjak radi očuvanja mira.
XS
SM
MD
LG