Dostupni linkovi

Tači: Drugi april odlučujući za sporazum sa Beogradom


Hashim Thaci
Drugi april će biti odlučujući za postizanje sporazuma između Prištine i Beograda, a Kosovo odlazi u Brisel kako bi okončalo jedno poglavlje i otvorilo novu etapu saradnje i mira u regionu, izjavio je u četvrtak u Skupštini Kosova premijer Hashim Thaçi, tokom redovnog izveštavanja o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu.

On je istakao da su fundamentalna neslaganja oko nadležnosti asocijacije opština sa srpskom većinom bila glavni razlog zašto poslednja runda dijaloga nije okončana sporazumom. Thaçi je kazao da Srbija ima za cilj da stvori treći sloj vlasti na Kosovu i da asocijacija opština sa srpskom većinom ima izvršne nadležnosti.

„Tako nešto nikada se neće desiti. Ni jednom i ni pod kojim okolnostima nećemo prihvatiti nešto što će kršiti ustavni poredak. Nećemo rešiti jedan problem tako što ćemo stvoriti još veći problem. Nećemo dozvoliti da se na Kosovu recikliraju neuspeli modeli, bilo da se radi o RS, ili o nekoj podeli, autonomiji ili specijalnom statusu Kosova“, kazao je on.

Thaçi je dodao da Kosovo nije ni pod čijim pritiskom da tako nešto prihvati i dodao da pritisak postoji samo nad Beogradom, gde se mora promeniti pristup prema Kosovu.

„Sporazum neće obuhvatiti samo pitanje asocijacije i bezuslovno rasformiranje paralelnih struktura, već i ostala osetljiva pitanja kao što su nestale osobe, pitanje energetike, telekomunikacija i sl. Integralni deo sporazuma će biti i plan sprovođjenja sa agendom i određjenim vremenskim rokovima“, kazao je Thaçi.

Član predsedništva Kosova iz opozicionog Demokratskog saveza, Sabri Hamiti je upitao zašto se, ukoliko nema međunarodnog pritiska, onda žuri da se sporazum postigne 2. aprila.

“Ne mora da znači da se ovaj sporazum mora potići svakako 2., a nikako 3., 4. ili 5. aprila. A naročito pošto premijer kaže da su sve brige u Srbiji, jer je njima sada teško, a nama je, znači, veoma lako. Onda, nemamo zašto da se žurimo”, prokomentarisao je Hamiti.

Poslanik iz redova Samoopredeljenje, Liburn Aliu, rekao je da je izveštavanje premijera o dijalogu samo farsa, pošto su mediji sada već objavili jedan dokument visoke predstavnice EU, Catherine Ashton, dok Thaçi o tome ništa nije saopštio.

“Kosovo se deli na dva dela, na srpski i na multietnički, gde jedan deo ima veću nezavisnost od drugog. Srpskoj strani niko ne može ništa da imponira, ni centralna vlast u Prištini, dok druga multietnička strana ostaje zavisna od vetoa čak i za unutrašnje uređenje od srpske strane. Ovo je još gore nego u Bosni”, kazao je poslanik Aliu.

Rada Trajković
Rada Trajković
Rada Trajković, poslanik u Skupštini, navela je da je, uzimajući u obzir ono što se desilo Srbima na Kosovu u prošlosti, Beograd u pravu kada traži zajednicu srpskih opština koja će povezati Srbe i preko koje će svi funkcionisati na način koji podrazumeva institucionalnu i funkcionalnu borbu za opstanak.

„Ja moram da kažem da nije dobar sporazum i nije moguć sporazum koji će izazvati destabilizaciju Beograda ili destabilizaciju Prištine. Nije dobar sporazum koji će izazvati destabilizaciju Srba sa ovog prostora. Bez garancija, taj proces, onako kako nam je predstavio premijer, neće ići u pravcu stabilizacije Srba i neće se moći implementirati kod Srba. Zato molim i ovaj parlament da svi zajedno pokažemo spremnost jedni prema drugima i da ovo ne bude ovo pričaonica koja će upućivati jake poruke Srbima“, kazala je Trajković.

Tokom rasprave u Skupštini zamenik premijera Hajredin Kuçi potvrdio je da je dokumenat od osam tačaka objavljen u srpskim medijima u vezi ovlašćenja asocijacije srpskih opština tačan, i da se o njemu pregovara u Briselu. On je dodao da je kosovska strana tražila izmene tačke 1 i 3, i uklanjanje tačke 6.

*****

Dokument od osam tačaka objavljen u srpskim medijima:

1. Asocijacija/Zajednica srpskih opština biće uspostavljena od opština sa srpskom većinom na Kosovu i odražavaće njihov identitet.

2. Asocijacija/Zajednica će imati svoj sopstveni statut. Može biti raspuštena jedino odlukom opština koje u njoj učestvuju i u skladu sa procedurama predviđenim statutom.

3. Struktura Asocijacije/Zajednice biće uspostavljena na osnovu modaliteta koje sadrži postojeći statut Asocijacije kosovskih opština.

4. U skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i zakonima Kosova, dotične opštine mogu odlučiti da li će podijeliti nadležnosti i izvršavati ih kroz Asocijaciju/Zajednicu.

5. Asocijacija/Zajednica će izvršavati strateški opšti pregled u oblastima kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo i ostala lokalna pitanja od opšteg značaja i interesa.

6. Asocijacija/Zajednica izvršavaće ostale dodatne nadležnosti koje u budućnosti mogu biti dodijeljene opštinama od centralnih vlasti.

7. Asocijacija/Zajednica predstavljaće srpsku zajednicu pred centralnim vlastima i u tu svrhu imaće stolicu u Konsultativnom savjetu zajednica.

8. Opštinski izbori organizovaće se u sjevernim opštinama 2013. uz pomoć Organi­zacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.
XS
SM
MD
LG