Dostupni linkovi

Thaçi: Na kraju dijaloga očekujemo članstvo u UN


Hashim Thaci
Kosovski premijer Hashim Thaçi je na zasedanju vlade u sredu, a dan pre sastanka sa srpskim premijerom u Briselu, istakao da na kraju procesa dijaloga očekuje da se postigne međunarodno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa za koji bi garantovali EU, SAD i ostale države Petorke.

„Kosovo, s pravom očekuje da ovaj sporazum koji bi mogao biti postignut na kraju ovog procesa o normalizaciji odnosa sa Srbijom, obavezno treba omogućiti Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama i u svim drugim međunarodnim institucijama. Stoga je neophodno da se Kosovu obezbedi članstvo u UN, otvori siguran put za učlanjenje u NATO i EU”, kazao je on.

Kosovski premijer je rekao da je postignut dogovor da se u četvrtak u Briselu razgovara o gašenju i uklanjanju svih ilegalnih bezbednosnih struktura Srbije na Kosovu, o formiranju mehanizma koji će omogućiti transparentnu finansijsku pomoć Srbije srpskoj zajednici na Kosovu kojom bi se upravljalo preko Vlade Kosova i međunarodnih predstavnika, te o konkretnim koracima ka uspostavljanju reda i zakona na severu zemlje, navodi sa u saopštenju Vlade Kosova.

”U ekonomskom planu, osnovaćemo Razvojni fond za sever, iz kog će se finansirati razni infrastrukturni projekti. Ovaj fond će biti otvoren i za međunarodne donatore, ali i za Srbiju. Fondom će upravljati bord koji će činiti ministri Vlade Republike Kosova, jedan predstavnik iz redova srpske zajednice koji živi na sveru i jedan visoki predstavnik EU-a na Kosovu”, saopštio je Thaçi .

Kada je reč o vladavini reda i zakona, Thaçi je istakao da će Vlada Republike Kosova, neposredno nakon raspuštanja ilegalnih bezbednosnih struktura Srbije normalizovati funkcionisanje Policije Kosova na severu zemlje i učiniti funkcionalnim rad suda.

“Na političkom planu, Vlada Kosova je spremna da omogući praktičnu primenu elemenata odredbi iz Ahtisarijevog predloga o samoupravljanju na lokalnom nivou opština sa srpskom većinom na severu zemlje”, naveo je kosovski premijer.

On je dodao da će se u Briselu predstaviti evropsku ponudu koja će ispoštovati volju građana na severu da sami izaberu svoje predstavnike.

On je još jednom naglasio da se ni pod kojim uslovima neće razgovarati o političkom statusu koji je jednom zauvek rešen, o teritorijalnoj celovitosti koja je i međunarodno priznata, o unutrašnjem uređenju Kosova koje je određeno Ahtisarijevim planom, Ustavom Kosova i važećim zakonima.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG