Dostupni linkovi

Priština o crvenim linijama, u Briselu o severu


Hashim Thaci i Ivica Dačić
Hashim Thaci i Ivica Dačić
Na predstojećem briselskom sastanku premijera Kosova i Srbije, Hashima Thaçija i Ivice Dačića, očekuju se razgovori o opštinama na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, a u kojima kosovske institucije nisu uspele da uspostave vlast.

U Prištini se različito gleda na pokretanje ove teme. Dok politički analitičari podsećaju na izjave da se razgovori Prištine i Beograda mogu završiti sporazumom o autonomiji za severne opštine, predstavnici političkih partija sa druge strane očekuju da će premijer Thaçi održati svoj stav da neće razgovarati sa srpskim vlastima o unutrašnjem uređenju Kosova.

U svakom slučaju, analitičar i publicista Halil Matoshi ocenjuje da sada dolazi do izražaja da je proces pregovora isključivo političkog karaktera koji će se okončati autonomijom za sever. Bez obzira na neke crvene linije koje je kosovski premijer izneo u ponedeljak popodne, Matoshi kaže da agendu razgovora određuje Evropska unija.

“Sada, i u zemljama EU ali i u SAD-u postoji konsenzus da podela Kosova ne dolazi u obzir, da će teritorija Kosova ostati jedinstvena i nedeljiva, i da je nezavisnost nepovratna, dok će rešenje za sever biti autonomija koja se praktično može opravdati Ahtisarijevim planom”, smatra Matoshi.

Inače, kosovski premijer Hashim Thaçi u ponedeljak je održao sastanak sa nekoliko lidera političkih partija na Kosovu koje je obavestio o toku narednog sastanka u Briselu.

U predstavljenim stavovima premijera, navodi se da Vlada Kosova tokom razgovora u Briselu nikada neće razgovarati o statusu Kosova ili nezavisnosti, teritorijalnoj celovitosti i unutrašnjem uređenju.

Saopšteno je i da Vlada očekuje da se u kraćem vremenskom periodu reše pitanja oko uklanjanja bezbednosnih struktura Srbije sa severa Kosova, kao i oko ojačavanja struktura u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalnih pitanja, stvaranja okolnosti za održavanje slobodnih izbora, formiranja opštine Severna Mitrovica, održavanja popisa i drugo.

Pitanje gašenja ilegalnih struktura

Kosovski premijer je saopštio i da će se 17. januara u Briselu razgovarati o uklanjanju ilegalnih bezbednosnih struktura Srbije sa Kosova, formiranju mehanizma koji će omogućiti finansijsku pomoć Srbije srpskoj zajednici na Kosovu, a kako bi ono bilo transparentno, kao i o konkretnim delovanjima za uspostavljanje reda i zakona na severu zemlje, navodi sa u saopštenju Vlade Kosova.

Ismet Beqiri
Ismet Beqiri
Thaçi je naglasio da će Vlada Kosova u ovim razgovorima u potpunosti ispoštovati Ahtisarijev plan, Ustav Kosova i zakone na snazi, Rezoluciju Skupštine i sporazume postignute u Briselu.

Govoreći o predstojećim temama narednog sastanka, šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri navodi da vlada i premijer Thaçi mogu razgovarati sa Beogradom samo o gašenju srpskih paralelnih struktura i uspostavljanju kosovskih vlasti na severu zemlje, ali ne o nekom specijalnom statusu.

“Ono što se ne može izbeći jeste činjenica da na severu Kosova postoje srpske ilegalne kriminalne strukture, i pitanje je kako da se one ugase i kako izvršiti pritisak na Beograd. Ali, ni o čemu više od ovoga se ne može razgovarati, jer je jasno da nećemo prihvatiti išta što nije u interesu naše zemlje. Takav mandat nema ni gospodin Thaçi”, kazao je Beqiri.

I iz Brisela je potvrđeno da će pitanja oko severa Kosova biti glavna tema dijaloga.

Inače, u Briselu su se u utorak sastale radne grupe za tehnički dijalog, dok se u četvrtak održava zakazani sastanak Thacija i Dačića.
XS
SM
MD
LG