Dostupni linkovi

Dačić nudi i očekuje ustupke od Prištine


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom stava kosovskog premijera Hašima Tačija da je cilj dijaloga sa Beogradom da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija (UN), da je Srbija spremna za sveobuhvatan dogovor, ali da kompromis mora da zadovolji obe strane.

“Može ako se dogovorimo o svemu. Nije to sporno, mi ne bežimo od toga, zato što mi i tražimo sveobuhvatni dogovor, ali da bi on to dobio – mora nešto da da. Šta sad oni misle, da mi sad treba sve da učinimo što oni hoće? Ako je kompromis, onda taj kompromis treba da zadovolji obe strane. Oni nas mogu da pritiskaju preko Evropske unije, a mi njima ne damo u Ujedinjene nacije i šta onda – teraćemo se još narednih 30 godina. To nije interes. Mi smo spremni za sveobuhvatni dogovor, ali ako se ne želi sveobuhvatni dogovor, onda je nemoguće razgovarati ni o tom pitanju”, izjavio je Dačić.

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za RSE povodom izjave premijera Ivice Dačića oko stava kosovskog premijera Hašima Tačija da je cilj dijaloga sa Beogradom da Kosovo postane članica UN, kako je Srbija spremna za sveobuhvatan dogovor, da Dačićev stav predstavlja zaokret u odnosu na politiku prethodne vlade ali učvršćivanje pregovaračke pozicije.

“Ako je cilj ovih dogovora, dijaloga, tako ih definišem, normalizacija – normalizacija podrazumeva da Beograd na primer neće priznati Kosovo, ali da neće ometati njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama, to članstvo može biti u različitim statusima. Može biti punopravno, može biti posmatrač, uostalom imali smo i iskustvo sa Palestinom. Drugo, ako je model, a izgleda da je model dve Nemačke jako prisutan i u glavama u Briselu i očigledno i kod Tačija i Dačića, onda je to jedna od tačaka tog sporazuma. Upravo spominjanje sveobuhvatnog sporazuma kaže da Dačić ide u susret ili da je otvoren za ideju da se ovaj dijalog dovrši nekom vrstom osnovnog ugovora o normalizaciji odnosa dve strane. Taj ugovor podrazumeva, dakle, da Beograd omogući ulazak u UN, tako što bi prestao sa kontra-kampanjom, a da Kosovo ne samo da ne ometa nego da zajedno sa Beogradom radi na ubrzanju integracije u EU – i Beograda i Prištine”, kaže Janjić.

Politički analitičar Predrag Simić, komentarišući ovu Dačićevu izjavu, kaže da je ona nesumnjivo provokativna i fleksibilna, ali napominje da tek treba videti da li će tu izjavu potvrditi i najviši funkcioneri iz stožerne stranke vladajuće koalicije jer Dačić, ipak, predstavlja slabijeg koalicionog partnera u vladi.
Predrag Simić, foto: Medija centar Beograd
Predrag Simić, foto: Medija centar Beograd

“Ovo je vrlo važna izjava, jedino što me buni je da li će sličnu izjavu dati bilo ko drugi osim Dačića samog, jer vođen iskustvom sa rasprave u Skupštini prošle subote povodom platorme i rezolucije, morao bih imati u vidu da u ovom trenutku u Srbiji ima jako divergentnih pogleda i da u ovom trenutku postoji jedno nadmetanje u tome ko će se pokazati fleksibilnijim u pregovorima sa Kosovom i ko će Srbiji prvi doneti datum početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Prema tome, ova izjava jeste provokativna, ona u velikoj meri dezavuiše ranije Dačićeve stavove, ali mislim da ona na neki način odgovara najnovijem viđenju da je Dačić taj koji je ublažio inicijalni tekst platforme za pregovore o Kosovu koje je dao predsednik (Tomislav) Nikolić. Pošto se ovde radi o slabijem članu vladajuće koalicije, mislim da bi u ovom trenutku bilo jako važno, pre nego što tu izjavu prihvatimo kao konačan stav Srbije, da čujemo da li će tu izjavu potvrditi (Aleksandar) Vučić ili Nikolić, znači neko iz najveće stranke vladajuće koalicije”, ističe Simić.

Zvaničnici Vlade Kosova u utorak nisu komentarisali Dačićevu izjavu.

Međutim, iz Kancelarije premijera Kosova je u ponedeljak saopšteno da se u kratkom vremenskom periodu očekuje postizanje međunarodno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, a kojem bi se obavezno omogućilo članstvo Kosova u UN i u svim drugim međunarodnim institucijama.

Vlada Kosova je saopštila da razume da Srbija neće moći da prizna nezavisnost Kosova na kraju ovog procesa, te da je stoga neophodno da se Kosovu obezbedi članstvo u UN i otvori siguran put za učlanjenje u NATO i EU, a sve to kako Srbija ne bi bila prepreka za učlanjenje ni u ove međunarodne institucije.

Kosovski premijer je naglasio da neće praviti kompromise, niti govoriti o statusu Kosova, nezavisnosti, teritorijalnoj celovitosti i unutrašnjem uređenju zemlje, kao i da će se tokom razgovora sa Beogradom u potpunosti ispoštovati Ahtisarijev plan, Ustav Kosova i važeći zakoni, rezolucija Skupštine i sporazumi postignuti u Briselu.

Inače, premijeri Thaci i Dačić trebalo bi u četvrtak da se sastanu u Briselu.
XS
SM
MD
LG