Dostupni linkovi

Thaci traži pojašnjenje Nikolićeve izjave od EU


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Vlada Kosova očekuje objašnjenje EU u vezi izjave predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, da je postignuto rešenje o asocijaciji srpskih opština i da ono neće biti u skladu sa kosovskim zakonodavstvom.

Tokom izveštavanja u Skupštini Kosova, premijer Hashim Thaçi je kazao da je Nikolićeva izjava kontroverzna i da očekuje objašnjenje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Catherine Ashton.

Thaçi dodaje da je Nikolić govorio neistinu jer Priština nije popustila kada je reč o nadležnostima asocijacije srpskih opština.

Jučerašnja izjava predsednika Srbije, Nikolića, osim što ukazuje na veliku političku nezrelost, je u potpunosti neistinita, čista laž tradicionalne politike Beograda. Znate da oni gubitke uvek proglašavaju pobedama kao što je bitka na Kosovu, Rambuje, Kumanovski sporazum...Onoliko koliko je istinita izjava Slobodana Miloševića 1999. godine o ratu na Kosovu, toliko je istinita i Nikolićeva izjava“, kazao je Thaçi.

Kosovski premijer je u utorak istovremeno izvestio poslanike o poslednjem sastanku u Briselu, održanom 4. marta.

On je ponovio da se predlog Beograda o izvršnim i zakonodavnim nadležnostima asocijacije neće prihvatiti.

„Kosovo neće imati Republiku Srpsku“, naglasio je Thaçi, dodajući da će to telo biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Govoreći o funkciji asocijacije srpskih opština, Thaçi je naglasio da ta asocijacija može da imenuje jednog svog predstavnika za Razvojni bord za sever Kosova, bord koji će biti privremen. Asocijacija može imenovati i jednog predstavnika za člana konsultativnog veća pri Kancelariji predsednice Kosova. Asocijacija može održavati kontakte ili formirati partnerstvo sa sličnim asocijacijama u Srbiji i ostalim zemljama.

U sklopu svojih funkcija, asocijacija takođe može da koordinira finansijsku pomoć Srbije za srpske opštine, a koja mora biti transparentna, i samo unutar nadležnosti opština, može aplicirati za fondove EU, i može skupljati ostale fondove za potrebe infrastrukturnih projekata na nivou opština, saopštio je Thaçi.

Premijer je najavio i da će u funkciji procesa razgovora na Kosovu u četvrtak boraviti Catherine Ashton i da će se tom prilikom sastati sa liderima opozicije kojima je poručio da učestvuju na sastanku kako bi razgovarali o eventualnim bojaznima.

Previše manipulacija istinom

Potpredsednik Skupštine, Petar Miletić, iz redova Samostalne liberalne stranke, govoreći o poziciji srpske zajednice pred nastupajući sastanak u Briselu, kazao je da problemi, okolnosti i doživljaji briselskih dogovora nisu isti kod Srba južno i severno od Ibra, ali njihovi interesi se, sa svim njihovim specifičnostima, moraju sagledavati u celini.

„Do kakvog god dogovora bude došlo oko funkcionisanja ili transformacije institucija, posebno se mora voditi računa da dogovoreno bude sprovodivo, bez ostavljanja prostora za pravni vakum, ili zloupotrebe nedovoljno preciznih ili nerelanih rešenja. Rešenje će, to nas iskustvo uči, biti osporavano sa mnogo strana. Iskustvo mi takođe daje za pravo da tvrdim da osim kritike, neće nuditi nova i bolja rešenja. Busanje u grudi profesionalnih patriota je zajedničko i Srbima i Albancima, ali nam ozbiljnost problema, koje sticajem okolnosti baš mi moramo rešiti, zahteva da se izdignemo iznad toga bez obzira na buduće političke napade“, kazao je Miletić.
Albin Kurti
Albin Kurti

Kao i u prošlosti, pokret Samoopredeljenje i u utorak je izrazio protivljenje dijalogu i načinu na koji se tretira pitanje severa Kosova. Lider pokreta, Albin Kurti, zatražio je od EU da odustane od ovakve vrste dijaloga.

„Evropska unija ujedinjuje ratne zločince iz Srbije sa korupcijskim kriminalcima na Kosovu, kako bi odlučila o sudbini i narodu Kosova. Oni su upravo amnestirali jedni druge. A Brisel i različiti međunarodni faktori amnestiraju njih i sada se govori o novoj amnestiji srpskih kriminalca na severu“, kazao je Kurti.

Što se oprečnih izjava kosovskih i srpskih lidera tiče, analitičar u Prištini, Behlul Beqaj kaže da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je to njihova zajednička osobina – davanje izjava koje se ne poklapaju sa realnim dogovorima i činjeničnim stanjem.

“Mislim da se previše manipuliše istinom. I u Srbiji i na Kosovu, pretpostavljam, dosadašnji susreti su pokazali da je osnovna stvar ugrožena u smislu prenošenja prave istinite situacije o kojima se dogovaraju i o kojima se traga za rešenjem. Jasno je da odluku ne donose oni koji lažu. Ali oni su izabrani od svojih građana, a ne od strane međunarodnih zvaničnika, koji donose verovatno odluku o tome. Verovatno će biti popuštanja sa obe strane, ali to ne znači da će biti pronađeno adekvatno rešenje. Može biti privremeno rešenje koje dugoročno može da destabilizira i Kosovo i region", ocenjuje Beqaj.

Nakon sastanka Catherine Ashton sa državnim vrhom Srbije u ponedeljak, ona će u četvrtak posetiti i Kosovo, a sve to u sklopu tekućeg dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u Briselu.
XS
SM
MD
LG