Dostupni linkovi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio razmatranje budžeta za 2022. godinu 6. juna


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH na konferenciji za medije 28. aprila 2021.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH na konferenciji za medije 28. aprila 2021.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija najavio je da će ovo državno tijelo na sjednici u ponedjeljak, 6. juna razmatrati ovogodišnji budžet.

Tegeltija je izrazio očekivanje da će ministri usvojiti budžet i uputiti ga Predsjedništvu BiH koje je, prema Ustavu BiH, stvarni predlagač budžeta BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je ranije da će to tijelo promptno djelovati. Potom se procedura nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. u proceduru je 27. maja uputio ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. iznosi 1.073.600.000 maraka (oko 548 miliona eura). Tim dokumentom predviđeno je i izdvajanje sredstava za opće izbore koji su planirani za 2. oktobra.

Prema saznanjima Centralne izborne komisije BiH predviđeno je 13.003.000 maraka (oko 6,65 miliona eura) što je, kako su naveli, nedovoljan iznos u odnosu na potrebna sredstva za CIK. odnosno niži je za oko 2,8 miliona maraka te su iz CIK-a pozvali ministre da usklade budžet s potrebama državnih institucija.

Izborna komisija je zatražila 15,65 miliona maraka (oko osam miliona eura).

CIK je 4. maja donio odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora 2022. Shodno odredbama Izbornog zakona, nadležne bh. vlasti trebale su osigurati sredstva za izbore u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, ali to se još nije dogodilo.

BiH još nema budžet ni za prošlu, 2021. godinu kao ni za tekuću 2022. Državne institucije cijelu prošlu godinu kao i ovu funkcioniraju na temelju odluka o privremenom finansiranju kojima je omogućeno samo financiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Zbog toga su najviši međunarodni predstavnici u BiH uputili “hitan demarš” Vijeću ministara BiH u kojem su naglasili da se “izbori moraju adekvatno financirati”.

XS
SM
MD
LG