Dostupni linkovi

Izborna komisija BiH kaže da u nacrtu budžeta nema dovoljno novca za izbore


Članovi Centralne izborne komisije BiH na sjednici 4. maja 2022.
Članovi Centralne izborne komisije BiH na sjednici 4. maja 2022.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je kako u nacrtu državnog budžeta za 2022. godinu nije predviđeno dovoljno novca za održavanje općih izbora raspisanih za 2. oktobra.

Izborna komisija (CIK) je zatražila 15,65 miliona maraka (oko osam miliona eura), a u nacrtu budžeta za ovu godinu koji je upućen Vijeću ministara BiH, tvrde iz Komisije, namijenjeno je 13 miliona maraka (oko 6,65 miliona eura).

“U odnosu na potrebna sredstva, nacrt budžeta za CIK BiH je niži za oko 2,8 miliona maraka (oko 1,43 miliona eura)”, saopćeno je iz ove institucije.

BiH još nema budžet ni za prošlu, 2021. godinu kao ni za tekuću 2022. Institucije BiH se financiraju na osnovu odluka o privremenom financiranju.

CIK BiH je od Vijeća ministara BiH tražio da donese odluku o odobravanju novca za provođenje izbora iz akumuliranih sredstava iz prethodnih godina.

Tu odluku su ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH - ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević (ministrica civilnih poslova) i Josip Grubeša (ministar pravde) - odbili uz obrazloženje da bi bila nezakonita.

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine saopćilo je ranije da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine 23. maja dostavljen generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamenta.

Iz izborne komisije BiH navode kako su u osnovnom budžetskom zahtjevu za 2022., koji je upućen prošle godine, naveli iznos od 12,85 miliona maraka (oko 6,57 miliona eura), od čega 9,67 miliona maraka (oko pet miliona eura) za provedbu općih izbora.

“CIK BiH je dostavio i aneks zahtjeva za uvećanje sredstava za provedbu izbora za dva miliona maraka (nešto više od milion eura) zbog planiranog uvećanja naknada za članove biračkih odbora”, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Izborna komisija navodi da je “zbog inflacije i povećanja cijena roba i usluga dostavila i zahtjev za dodatnih 800.000 maraka (oko 409.000 eura) za provedbu izbora.

“Naglašavamo, zahtjev CIK BiH za 2022. iznosi 15.658.000 maraka (oko osam miliona eura) u što nije uključeno eventualno povećanje plaća državnih službenika, od čega 12.568.000 maraka (oko 6,43 miliona eura) za provedbu Općih izbora 2022.”, saopćio je CIK BiH.

CIK BiH je od Vijeća ministara BiH u saopćenju zatražio da to uvaži, ali i da “sredstva za provedbu Općih izbora 2022. trebaju biti operativna u naredna dva dana tj. do 2. juna 2022.”

“U vezi s tim neophodno je da Vijeće ministara BiH donese posebnu odluku o finansiranju Općih izbora 2022., jer u suprotnom će njihovo održavanje 2. oktobra 2022. biti najozbiljnije ugroženo”, saopćili su iz CIK-a BiH.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

Ambasadori Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije te Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju u BiH uručili su 25. maja "hitan demarš" Vijeću ministara BiH u kojem su naglasili da se "izbori moraju adekvatno financirati".

Ima li komplikovanije zemlje od Bosne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
XS
SM
MD
LG