Dostupni linkovi

Zatraženo Tegeltijino obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, 13. april 2022
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, 13. april 2022

Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije očekuje od ambasadora SAD pri Ujedinjenim narodima (UN) i stalnih članica Vijeća sigurnosti UN da "omoguće Tegeltiji da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj će biti razmatrano stanje u BiH".

Rečeno je to agenciji Srna u Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, iz kojeg su naveli kako je ovo zatraženo "nakon što je Misija BiH pri UN odbila da ambasadorici SAD u UN Lindi Thomas-Greenfield uputi zvaničnu notu za obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH".

"Nažalost, Misija BiH pri UN odbila je da uputi traženu notu i tako potvrdila istinitost navoda da je direktno uključena u opstrukciju učešća predsjedavajućeg Tegeltije na sjednici i onemogućavanju da kao legitiman nosilac jedne od najviših funkcija u institucijama BiH upozna Vijeće sigurnosti o stvarnom stanju i problemima sa kojima se suočava BiH", naveli su iz Tegeltijinog kabineta.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN u New Yorku, koja će početi u srijedu, 11. maja u 16 sati po srednjoevropskom vremenu, bit će razgovarano o situaciji u BiH.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, obratit će se u ime BiH, a ranije je najavljeno da će na sjednici učestvovati i Tegeltija.

Na toj sjednici se očekuje da će Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH podnijeti polugodišnji izvještaj o radu.

Schmidt bi u srijedu trebao predstaviti svoj drugi, a ukupno 61. polugodišnji izvještaj OHR-a o provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir (Daytonski sporazum) u BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je Dodik čelu, te Vlada i Narodna skupština entiteta Republika Srpska predvođeni SNSD-om, u novom izvještaju koji je "procurio" u javnost su u negativnom kontekstu spomenuti 70 puta, na svakoj od ukupno 18 strana.


Dodik i vlasti u RS-u optuženi su za kršenje mirovnog sporazuma, Ustava i zakona BiH, blokadu državnih institucija pa i veličanje ratnih zločinaca.

Zbog protivljenja Rusije i Kine, koje ne priznaju Schmidta kao visokog predstavnika, upitno je njegovo obraćanje pred Vijećem sigurnosti UN-a gdje se očekuje rasprava kakva je održana u novembru prošle godine.

U prošlom izvještaju Schmidt je, između ostalog, upozorio je da je "zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada" i da postoji "veoma realna perspektiva povratka sukoba".

Početkom novembra 2021, prvi put od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. i formiranja OHR-a jedan visoki predstavnik nije se mogao obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i predstaviti svoj polugodišnji izvještaj, što je njegova obaveza.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poslao je tada Schmidtov izvještaj na adrese 15 članova Vijeća. Na istoj sjednici glasalo se i o rezoluciji o produženju mandata vojnim snagama Evropske unije (EUFOR Althea) u BiH do novembra 2022. godine.

XS
SM
MD
LG