Dostupni linkovi

Guardian: Visoki predstavnik upozorio na opasnost od raspada BiH


Izgledi za dalje podjele i sukobe su vrlo realni: Kristijan Šmit, avgust 2021.
Izgledi za dalje podjele i sukobe su vrlo realni: Kristijan Šmit, avgust 2021.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) upozorio je da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" perspektiva povratka sukoba.
U izvještaju Ujedinjenim nacijama visoki predstavnik za BiH je napisao da ako separatisti iz bh. entiteta Republike Srpske ispune svoju prijetnju da će ponovo napraviti entitetsku vojsku, međunarodne mirovne snage bi trebalo da budu vraćene u većem broju da zaustave mogućnost klizanja ka novom ratu, piše britanski list The Guardian, koji je imao uvid u dokument.
U Bosni i Hercegovini je trenutno raspoređeno 700 vojnika misije Evropske unije, EUFOR-a.
Policija Republike Srpske izvela je prošlog mjeseca "protivterorističke" vježbe na planini Jahorini, odakle je Vojska RS-a bombardovala Sarajevo tokom opsade 1992-95.
"Ovo je jednako otcjepljenju bez proglašenja", napisao je Šmit u izvještaju dostavljenom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu (Guterres) u petak, 29. oktobra.
On je rekao da Dodikovi postupci “ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu dovesti do poništavanja samog [Dejtonskog mirovnog] sporazuma”.
Visoki predstavnik je rekao da je moguće da će doći do sukoba između bosanskih nacionalnih agencija za provođenje zakona i policije Republike Srpske.
“Ako se oružane snage BiH rascijepe na dvije ili više vojski, nivo međunarodnog vojnog prisustva bi zahtijevao ponovnu procjenu”, upozorio je Šmit.
„Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi [Dejtonski sporazum], dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije“, rekao je on i dodao: “Izgledi za dalje podjele i sukobe su vrlo realni.”
Član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik prijeti povlačenjem iz institucija na državnom nivou, uključujući vojsku izgrađenu uz međunarodnu pomoć i rekonstituisanjem entitetskih snaga.
Dodik je 14. oktobra rekao da će natjerati Oružane snage BiH da se povuku iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne i da ako zapad pokuša vojno intervenisati, on ima"prijatelje" koji su obećali da će podržati "srpsku stvar", podsjeća The Guardian.
Šmitova upozorenja dolaze u trenutku dok se Savjet bezbjednosti sprema da produži mirovni mandat za snage EU, EUFOR i sjedište NATO-a, glasanjem već u srijedu, 3. novembra.
Rusija je najavila da će blokirati rezoluciju ako se ne uklone sve reference na visokog predstavnika. Rusija nije podržala izbor Šmita za visokog predstavnika smatrajući da nema mandat jer ga nije ovjerio Savjet bezbjednosti UN-a, ali i zato što smatraju da Ured visokog predstavnika u BiH treba ugasiti.
To su zatražili i u Rezoluciji pred SBUN u čemu su zajedno s Kinom ostali usamljeni, jer na glasanju 22. jula nisu dobili više nijedan glas za.
XS
SM
MD
LG