Dostupni linkovi

Decenija od ubistva Brisa Tatona: Presuda poslednjem okrivljenom


Bris Taton
Bris Taton

Gotovo deceniju nakon što je u centru Beograda ubijen francuski državljanin Bris Taton, navijač fudbalskog kluba Tuluz, kraju se privodi i poslednje suđenje optuženima, mahom navijačima beogradskog Partizana.

Okrivljenom Dejanu Puzigaći, Viši sud u Beogradu je u utorak, u drugoj prvostepenoj presudi, izrekao 12 godina zatvora za delo teško ubistvo u saučesništvu, proglasivši ga krivim za nasilničko ponašanje u planiranom i organizovanom napadu na navijačku grupu francuskog fudbalskog tima.

To je i četvrta kazna po redu izričena Puzigaći koji se sve do 2015. godine skrivao, a tokom tih šest godina i zamonašio u jednoj ruskoj crkvi na Tajlandu.

„10 godina u Srbiji se čeka pravda“, rekao nam je advokat Slobodan Ružić, pravni zastupnik Alana i Suzan Taton, roditelja Brisa Tatona.

17. septembra 2009. godine, nekoliko sati uoči fudbalske utakmice francuskog Tuluza i beogradskog Partizana, grupa mladića je na Obilićevom vencu u centru Beograda, fizički nasrnula na grupu navijača francuskog tima, među kojima je bio i njihov sin.

Napad je za posledicu imao smrt 28-ogodišnjeg Brisa, koji je, kako je navedeno u presudi, nakon premlaćivanja namerno bačen sa stepeništa visokog oko četiri metra, u prostor između stepeništa i javne garaže.

„Roditelje Brisa Tatona samo obaveštavam, dajem im osnovnu informaciju. Oni celu ovu stvar pokušavaju da… ne mogu da kažem da zaborave, ali da ostave iza sebe… Nemamo neki poseban komentar“, rekao nam je Ružić nakon što je Puzigaća, poslednji kome se iz grupe od prvobitno 14-oro okrivljenih i dalje sudi, u ponovljenom postupku prvostepeno osuđen na 12 godina.

Sud: Napad izvršen planski

U presudi stoji da je Puzigaća bio svestan da čini nasilničko ponašanje i da je „sinhronizovano i planski, sa drugim osuđenima organizovano postupao kako bi napali navijače Tuluza“.

Puzigaća je, naveo je sud, zajedno sa drugim osuđenima u tom slučaju „pozvao i organizovao navijačke grupa da pronađu navijače Tuluza“, pri čemu je Puzigaća pozvao grupu Partizanovih navijača, poznatu kao „Rebels“ i potom im podelio baklje i drvene palice.

Brisa Tatona su okrivljeni tukli rukama, nogama, palicama, bakljama i drugim čvrstim predmetima, stoji u presudi. Okružili su ga i pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo zapali su mu kosu. Pritisnuli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vencu i onda su ga "dvojica ili trojica" mladića koji u presudama nisu imenovani, bacili sa stepenica.

Advokat Dejana Puzigaće Radiša Roskić izjavio je da je zajednički stav odbrane njegovog klijenta da nije izvršena individualizacija zločina, odnosno da nije ustanovljeno kakvog je udela konkretno svaki pojedinac imao u ovom krivičnom delu, te da je to ono na čemu će odbrana insistirati u narednom periodu.

On je, najavljujući žalbu, rekao i da je presuda „prepisana iz slučaja Đorđa Prelića (pravnosnažno osuđen u slučaju ubistva Brisa Tatona na 10 godina zatvora) i da bi trebalo individualizovati slučaj.

Advokat Dejana Puzigaće Radiša Roskić izjavio je da je zajednički stav odbrane njegovog klijenta da nije izvršena individualizacija zločina
Advokat Dejana Puzigaće Radiša Roskić izjavio je da je zajednički stav odbrane njegovog klijenta da nije izvršena individualizacija zločina

„Jedinstveni stav odbrane je da se da se teško ubistvo ne može izvršiti sa eventualnim umišljajem koji je u sada objavljenoj presudi ponovo dominantan u osuđujućem stavu sudskog veća. Na direktno pitanje odbrane sudski veštaci medicinske struke decidno saopštavaju da na pokojnom nije bilo povreda nanetih ovim predmetom. Dakle, individulizovati donete drvene palice koje nisu upotrebljene”, rekao je advokat Dejana Puzigaće nakon izricanja presude.

Protest nakon ubistva Brisa Tatona, Beograd 02.10.2009.
Protest nakon ubistva Brisa Tatona, Beograd 02.10.2009.

Od zadobijenih, teških povreda, koje je sudija detaljno pobrojala tokom izricanja presude Puzigaći, Bris Taton je preminuo 12 dana posle napada, 29. septembra 2009. godine.

Toga dana, građani Beograda su izašli na ulice da zapale sveće i polože cveće za Tatona, a 30. septembar u Beogradu je bio proglašen za Dan žalosti.

02. oktobra 2009. godine, više hiljada Beograđana je učestvovalo u šetnji protiv nasilja.

Najviši zvaničnici države, tada su najavili oštre kazne za počinioce.

Većina osuđenih na slobodi

Većina osumnjičenih uhapšena je već dva dana nakon napada na francuske državljane, 19. septembra 2009. godine. 25. januara 2011. godine, u prvoj presudi im je izrečeno ukupno 240 godina zatvora. Godinu dana kasnije, kazne su drastično smanjene, gotovo prepolovljene.

Deset godina posle ubistva Tatona, pravosnažnu, desetogodišnju kaznu služi još jedino Đorđe Prelić, dok Puzigaća u pritvoru čeka pravosnažnost svog postupka.

Svi ostali su do sada ili izdržali izrečene zatvorske kazne ili su iz zatvora pušteni na uslovni otpust.

Ovo je inače i četvrta kazna koja je Puzigaći izrečena. U prvobitnom postupku osuđen je na 32 godine zatvora. Apelacioni sud je tu kaznu smanjio na 14 godina.

Pošto mu je suđeno u odstustvu, suđenje je, po njegovom hapšenju i izručenju Srbiji, ponovljeno.

U prvom stepenu novog postupka kazna je smanjena na 12 godina, a Apelacioni sud je naložio da se suđenje ponovi.

Na samom početku ponovljenog postupka, Puzigaća je tvrdio da nije učestvovao u prebijanju na smrt francuskog navijača Brisa Tatona kao ni da u vreme tuče nije bio na Obilićevom vencu.

„U svom životu nikada nisam video Brisa Tatona i spreman sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju”, tvrdio je tada Puzigaća.

Izricanje presude slušao u monaškoj odori

U poslednju izrečenu kaznu od 12 godina, uračunava mu se vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru počev od 12. septembra 2015. godine do 14. aprila 2016. godine, kao i vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora od 15. aprila 2016. godine do 13. decembra 2016. godine i vreme provedeno u pritvoru od 13. decembra 2016. godine pa nadalje, rekla je sudija.

Izricanje nove, prvostepene kazne Puzigaća je odslušao obučen u crnu monašku odoru, koju nosi na svim ročištima od kada je iz Grčke (u kojoj je uhapšen u septembru 2015. godine) aprila 2016. godine izručen Srbiji. Tokom šest godina skrivanja se, kako navodi, zamonašio u ruskoj crkvi na Tajlandu i dobio monaško ime Sava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG