Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dvanaest godina zatvora za ubistvo Brisa Tatona


Mesto ubistva Brisa Tatona u Beogradu

Viši sud u Beogradu osudio je danas Đorđa Prelića na 12 godina zatvora za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine, čime mu je ranija kazna smanjena za tri godine, javlja agencija Beta.

Sudsko veće je većinom glasova (ne jednoglasno) donelo odluku da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu, odnosno da su on i drugi učesnici tuče "u planiranom i organizovanom napadu svesni radnje koju čine lišili života Brisa Tatona tako što su mu naneli teške povrede opasne po život".

U tu kaznu biće uračunate i četiri godine koje je proveo u pritvoru i zatvoru.

Sud je utvrdio i da Prelić nije bio organizator napada na navijače francuskog Tuluza, već je u njemu učestvovao i umesto vođa navijačke grupe, označava kao kao istaknutog člana navijačke grupe "Alkatraz".

Na izricanju presude rečeno je da su se vođe navijača različitih grupa dogovorile da zajedno napadnu navijače Tuluza u gradu, da su se okupili u Terazijskom parku, podelili baklje, drvene palice i hirurške maske i u grupa otišli na Obilićev venac gde su napali francuske navijače.

Bris Taton
Bris Taton

Veće je utvrdilo da su navijači, među kojima je bio i Prelić, tukli, šutirali, gazili, gađali čašama i pepeljarama francuske navijače, da su jednom bakljom zapalili kosu kada su pokušali da mu zapale lice, a da su Tatona opkolili, oborili na ulicu, udarali ga i gazili po glavi i telu. Zatim su ga pritisnuli na metalnu ogradu i bacili sa više od četiri metara visine, od čega je zadobio teško povrede od kojih je preminuo 29. septembra 2009. u Beogradu.

U obrazloženju presude veće je navelo da je Prelić bio svestan da radnje u kojima učestvuje predstavljaju "bezobzirno nasilničko ponašanje".

Sud je dodao da je cenio izjave svedoka i saslušao nove svedoke, te da je došao do zaključka da njihovim svedočenjem tvrdnje sudskih veštaka nisu poljuljane, a da u izjavama svedoka ima kontradiktornosti.

Prelić ima pravo žalbe.

Ponovljeno suđenje Preliću počelo je 31. marta prošle godine, nakon što je osuđen u odsustvu.

XS
SM
MD
LG