Dostupni linkovi

Dan žalosti u Beogradu zbog smrti francuskog navijača


Brice Taton


U Beogradu je danas Dan žalosti zbog smrti Brisa Tatona, navijača francuskog Tuluza, koga su huligani pretukli 17. septembra u centru grada. Od posledica premlaćivanja Taton je preminuo juče oko 10 časova u Kliničkom centru Srbije.

Na nekoliko mesta u centru Beograda građani danas odaju poštu tragično stradalom francuskom državljaninu Brisu Tatonu polaganjem cveća i paljenjem sveća – na spomeniku Knezu Mihailu na Trgu Republike gde je postavljena Tatonova fotografija, na Obilićevom vencu na mestu na kojem je pretučen i ispred zgrade Ambasade Francuske.

Građani ostavljaju poruke u kojima ističu veliko ogorčenje i razočaranje povodom ovog događaja i poručuju da to nije prava slika Srbije, te da nasilje mora biti sprečeno.
Odavanje pošte organizovano je u još nekim gradovima, a stranka G-17 plus sprovela je potpisivanje peticije za proglašavanje Dana žalosti u Srbiji, na dan sahrane Brisa Tatona. Među prvima peticiju je potpisao reditelj Goran Paskaljević, koji je i nosilac francuskog Ordena umetnosti i književnosti.

„Ja sam i njihov i srpski državljanin. I, narodskim jezikom rečeno – bedno se osećam. Krajnje sam nesrećan što se ovo dogodilo. Pogotovo, teško je to reći, to je francuski državljanin, to je jedan mlad čovek iz zemlje koja nas je uvek podržavala. Čak i u ono vreme kada smo mislili da nas ne podržavaju, ja sam tamo boravio i znao sam da oni negde tajno ipak opraštaju Srbima i stoje iza Srba i ne veruju u tu opštu probagandu koja je bila uperena protiv nas, sa pravom, naravno.“

Odgovornost

Andrej Nosov iz Inicijative mladih čiji su aktivisti takođe odali počast Tatonu u izjavi za RFE kaže da se ovde “ne radi samo o smrti francuskog mladića, već o seriji nasilničkih napada zbog kojih smo se vratili u vreme kada je bilo neprijatno šetati ulicom samo zato što ste pripadnik neke manjine”.

„Naša poruka je da je zaista sramota to što se dogodilo i od države očekujemo da najhitnije procesuira odgovorne za smrt Brisa Tatona. Samo tako će poslati oštru poruku nasilnicima.“

Nosov napominje da se mora postaviti pitanje odgovornosti svih koji su svojim izjavama, radom ili neradom doprineli ovakvoj situaciji.

„Mora se postaviti pitanje odgovornosti svih, a pre svega tužioca Radovanovića koji je nekoliko dana pre smrti Brisa Tatona, povodom Gej parade, rekao da obe strane treba da se uzdrže. Dakle, slao je jednu prilično blagu poruku povodom pretnji nasiljem. Nasilnici su se osećali slobodnim da mogu da rade šta hoće, jer će ih država goniti samo za kršenje javnog reda i mira. Tražimo da nasilnici ne završe samo sa prekršajnim prijavama već sa krivičnom odgovornošću“, objašnjava Nosov.


XS
SM
MD
LG