Dostupni linkovi

Talibani slave u Kabulu, borbe protiv pokreta otpora u Panjširu


Talibanski borci na aerodromu u Kabulu nakon povlačenja američkih snaga
Talibanski borci na aerodromu u Kabulu nakon povlačenja američkih snaga

Talibani, koji sada imaju potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu nakon povlačenja stranih trupa, sukobili su se sa pripadnicima pokreta otpora na severoistoku dok ostatak sveta posmatra da li militanti ispunjavaju svoja obećanja o tolerantnijem i otvorenijem tipu vladavine nego kada su bili na vlasti 1990-ih, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Poslednji američki vojni avion napustio je aerodromsku pistu tokom noći 30. i 31. avgusta, obeležavajući kraj 20-godišnjeg prisustva u Avganistanu i najdužeg rata SAD, nakon haotične evakuacije sa hiljada Avganistanaca koji nisu uspeli da pobegnu od talibanske vladavine.

Bela kuća je kasnije dodala da SAD "neće žuriti" da priznaju talibanski režim.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici evakuisali su više od 123.000 stranaca i ugroženih Avganistanaca iz Kabula od 14. avgusta, dan pre nego što su talibani zauzeli Kabul dve decenije nakon što su 2001. godine uklonjeni sa vlasti.

Talibani su saopštili da je Avganistan "stekao punu nezavisnost" povlačenjem američkih trupa, istovremeno upozoravajući da je njihova pobeda "lekcija za druge osvajače".

Samo nekoliko sati nakon poletanja poslednjeg američkog vojnog aviona, stigli su izveštaji o borbama iz dela Avganistana koji nije pod kontrolom talibana: provincije Panjšir 100 kilometara severoistočno od glavnog grada.

Pokret otpora protiv talibana u Panjširu
Pokret otpora protiv talibana u Panjširu

Najmanje sedam osoba je poginulo u borbama, prema izveštajima lokalnih medija i izvorima koje citiraju međunarodne novinske agencije.

Pokret otpora, predvođen Ahmadom Masudom, sinom uvaženog avganistanskog lidera koji je ubijen 2001., rekao je da više voli da pregovora sa talibanima, iako je okupio hiljade naoružanih boraca "spremnih za borbu".

Dok talibanski borci pucnjavom proslavljaju pobedu, njihov portparol Zabihulah Mudžahid je takođe rekao da ova grupacija želi "dobre odnose sa SAD i svetom".

Na društvenim mrežama prikazani su talibanski borci u napuštenom američkom oružju, poput helikoptera “Black Hawk” (crni soko), kako se hvale plenom. Međutim, Pentagon navodi da je ostavljeno oružje onesposobljeno pre evakuacije.

Talibani su pozvali strane diplomatske misije da ostanu u zemlji, ali je većina zemalja zatvorila svoje ambasade.

Predstavnici talibana u međuvremenu su rekli da će omogućiti normalno putovanje nakon preuzimanja kontrole nad aerodromom u Kabulu.

Mada su Sjedinjene Američke Države povukle svoju diplomatsku misiju iz Kabula, državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken rekao je da će Vašington nastaviti sa "neumornim naporima" da pomogne desetinama Amerikanaca - i stotinama Avganistanaca sa američkim pasošima, zelenim kartama ili posebnim vizama za ulazak u Sjedinjene Države Države - da napuste Avganistan ako to žele.

On je rekao da talibani moraju zaslužiti svoj legitimitet i da će biti procenjivani na osnovu ispunjenja svog obećanja da neće posezati za nasilnim odmazdama u Avganistanu, poštovanju ljudskih prava kao i žena, te da ne dopuste da zemlja postane baza za međunarodni terorizam.

Talibani su saopštili da su u pregovorima sa "svim frakcijama" o postizanju dogovora o budućoj vladi, te su u više navrata obećavali tolerantniju i otvoreniju formu vladavine u odnosu na njihov prvi mandat na vlasti.

Međutim, u mnogim izveštajima se upozorava na slučajeve širom zemlje pogubljenja po kratkom postupku i pretresanja kuća osoba koje su radile sa međunarodnim organizacijama ili prethodnom vladom.

BBC je izvestio da se u Avganistanu stvaraju veliki redovi ispred zatvorenih banaka, bankomata i službi za transfer novca.

XS
SM
MD
LG