Dostupni linkovi

Tahiri: Sporazumi sa Srbijom uspostavljaju međudržavnu saradnju


Edita Tahiri
Sporazumi o telekomu i energetici su veoma važni za državu Kosovo, imaju težinu i uspostavljaju međudržavnu saradnju između Kosova i Srbije u ovim oblastima, izjavila je šefica kosovskog pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Edita Tahiri.

“Na osnovu ovih sporazuma, mi smo dali obećanja da ćemo uspostaviti međudržavnu saradnju. U oblasti energetike, to će biti u skladu sa Atinskim sporazumom o energetici, a što se telekoma tiče, to će biti u skladu sa evropskim standardima i standardima Međunarodne telekomunikacijske unije (MTU). Ovi sporazumi će okončati funkcionisanje ilegalnih operatera u obe ove oblasti”, kazala je Tahiri.

Govoreći o detaljima sporazuma, Tahiri je navela da će Kosovo imati svoj državni međunarodni kod koji će joj dodeliti MTU, a u tome će pomoći EU.

“Dobijanje državnog telefonskog koda je ojačavanje države Kosovo, jer će Kosovo imati svoj državni identitet u oblasti telekoma”, kazala je Tahiri.
Kosovo od dijaloga u Briselu dobija samo ono sa čim se složi Srbija, ocenjuje za RSE kosovski analitičar Azem Vllasi.

Vllasi ističe da sporazum o energetici i telekomunikacijama omogućava Srbiji da otpočne pristupne pregovore sa EU i pre nego što se to očekivalo. Kosovo uslovno dobija međunarodni kod koji će stupiti na snagu kasnije, a do tada se ne zna šta se sve može izmeniti, navodi on.

OPŠIRNIJE o reakcijama u Prištini na postignuti sporazum...

Ona je kazala da se očekuje da Kosovo od MTU-a dobije kod 383 ili 384, a koji bi bio u funkciji od januara 2015, kada bi se ukinula upotreba srpskog koda na Kosovu. Svi ostali operateri će preći pod jedinstveni pozivni broj Kosova.

“Period ‘migracije’ sa ovog koda na nov državni kod traje oko 12 meseci”, istakla je ona.

Dogovor o telekomu takođe sadrži sporazum o frekvencijama, odnosno određuje granicu frekvencija koju je, prema njenim rečima, Srbija do sada kršila. To će pomoći na planu digitalizacije, kazala je Tahiri.

Na osnovu ovog sporazuma vlasti dve države će uspostaviti saradnju, dok će se mobilnim operaterima omogućiti interkonekcija, ali i sporazum oko rominga koji će imati niže tarife.

U oblasti fiksne telefonije, sporazum predviđa licenciranje nove kompanije koja želi da ponudi usluge fiksne telefonije. Na osnovu zakona, za to nije potreban međunarodni tender, kazala je Tahiri.

Što se mobilne telefonije tiče, nema licenciranja novog operatera, jer je za to potreban međunarodni tender. Ono što je dozvoljeno je privremena usluga sa ograničenim prostorom delovanja, kako bi se omogućilo jednoj novoj kompaniji, dok se ne otvori tender, da pruža usluge u određenim mestima Kosova.

“Ono što je najvažnije jeste da će svi operateri koji su do sada funkcionisali, bilo da je to fiksna ili mobilna telefonija, biti ugašeni u Republici Kosovo. Ubeđena sam da ovim sporazumom uspostavljamo red u telekomunikacijama”, naglasila je Tahiri.

O energetici

Sporazum o energetici predviđa da obe države pre svega izvrše sve obaveze koje imaju jedna prema drugoj u skladu sa Atinskim sporazumom o energetici.

“Obaveze su zapravo Srbije prema Kosovu, jer je Srbija do sada kršila Atinski sporazum, a ovaj sporazum reguliše međudržavne odnose država u oblasti energetike”, kazala je ona.

Tahiri je dodala, u tom slučaju, da KOSTT - Operater sistema, prenosa i tržista, više neće biti sprečen da se učlani u regionalne i evropske organizacije, a Srbija više neće moći da koristi puteve transmisije na Kosovu bez kompenzacije.

Sporazum predviđa formiranje komisije koja će izračunati dug Srbije prema Kosovu za sve ono što je ta zemlja u prošlosti uradila u oblasti energetike.

Sporazum predviđa da KOSTT i odgovarajuće telo u Srbiji uspostave saradnju na osnovu principa Atinskog sporazuma o energetici.

Sporazum predviđa i gašenje ilegalnih operatera, bilo da se radi o prenosu, distribuciji ili snabdevanju strujom.

“Javni operater KEDS ostaje jedini javni operater za distribuciju. Sporazumom smo se složili da, krajem sledeće godine - u vreme kada ceo region prelazi u proces liberalizacije tržišta za snabdevanje električnom energijom - tada dozvolimo licenciranje neke nove kompanije koja želi da bude snabdevač na tržištu”, kazala je ona, dodajući da nije dozvoljeno da srpska strana bude i distributer.

Važno je naglasiti da ovim sporazumom KOSTT konačno preuzima kontrolu u Valaču i stoga će doći do normalizacije stanja i vladavine zakona, naglasila je šefica kosovskog pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Srbijom.

Nakon ovog uspeha postizanja sporazuma, sledi faza implementacije, dodala je Tahiri.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG