Dostupni linkovi

Vllasi: Posledice improvizacije sporazuma sa Beogradom tek slede


Azem Vllasi
Azem Vllasi
Kosovo od dijaloga u Briselu dobija samo ono oko čega se složi Srbija, ocenjuje za RSE kosovski analitičar Azem Vllasi.

Premijeri Kosova i Srbije u nedelju su u Briselu postigli sporazum o telekomunikacijama i energetici, o kojima se inače pregovaralo dve godine.

Vllasi ističe da ovaj sporazum omogućava Srbiji da otpočne prestupne pregovore sa EU i pre nego što se to očekivalo. Kosovo uslovno dobija međunarodni kod koji će stupiti na snagu kasnije, a do tad, ne zna se šta se sve može izmeniti, navodi on.

„Sasvim je nejasno šta stvarno dobija Kosovo, osim što naš premijer kaže da smo i taj sporazum postigli, ali što se kosovske strane tiče, taj sporazum ovakav kakav je, iako ne znamo detalje, mogao je ranije biti postignut, ali je srpska strana očigledno postavljala dodatne uslove i dobila ih“, navodi Vllasi.

On dodaje da je jedini rezultat poslednje runde dijaloga taj da će Srbija uskoro otpočne pregovore sa EU, te da će se, kako je rekao, posledice imrovizacije sporazuma oko telekoma i energetike, osetiti tek kasnije.

„Koliko ja vidim to su neke improvizacije gde će kasnije biti puno problema kako će to stvarno funkcionisati. Jer, ako građani maKosova, Srbima na severu Kosova, ako im Energetska korporacija Kosova ne uspostavi fakture za istrošenu električnu energiju, kao i drugim građanima Kosova, onda se postavlja pitanje šta je zapravo tu dogovoreno“, navodi Vllasi.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Vllasi navodi da su veliki izgledi da će se oni održati na osnovu dvostrukih kreterijuma.

„Na neki način CIK će imati simboličan ili nikakav pristup tome kako će proteći izbori na severu. O tome će se brinuti samo OSCE i time ostaju neograničene mogućnosti manipulacija i sa naduvanim brojkama i sa izbornim rezultatima. Prema tome, na startu se može ispostaviti da neće biti uslova da se održe pošteni i fer izbori bez manipulacija. Pošto su na srpskoj strani osetili da kosovska strana nema granice popouštanja, samo da bi se izbori održali, oni postavljaju nove zahteve, nove uslove koji se graniče sa provokacijama“, navodi Vllasi.

Jedna od takvih provokacija, ističe Vllasi, je prijavljena jedinstvena srpska lista na lokalne izbore, koju podržava Beograd, a pod nazivom 'Srbija'.

„To je jedna čista provokacija, i to primitivna, neukusna provokacija al koju mogu da progutaj usamo ovakvi pregovarači sa kosovske strane, koji zastupaju kosovsku stranu u Briselu. Jedinu pravu stvar u vezi sa tom provokacijom je ovde rekao Slobodan Petrović, Srbin sa vlasti, koji je rekao da je to neprihvatljivo jer se naglašava da postoje dve vrste Srba ovde, oni visoko naponski iz liste Srbije, i ovi, maltene na baterije. Ali srpska strana više ne može da se seti novih provokacija koliko je kosovska strana spremna da popušta“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG