Dostupni linkovi

Reakcije na Kosovu: Hapšenje Tačija kvari odnose Beograda i Prištine


Zastave Evropske unije i Kosova u Prištini
Zastave Evropske unije i Kosova u Prištini

Autorke: Nadie Ahmeti i Amra Zejneli

Vlada Kosova će se u budućnosti ponašati recipročno prema Srbiji, ukoliko ona nastavi da hapsi visoke zvaničnike države Kosovo, upozorio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj.

On je hapšenje regionalnog direktora Policije Kosova Južne Mitrovice, Nehata Tačija, ocenio kao „neprihvatljiv čin“, te je istovremeno naglasio da se ulažu dodatni napori za njegovo oslobađanje.

Tačiju je određen pritvor do 30 dana nakon što je uhapšen u četvrtak na graničnom prelazu Končulj na osnovu raspisane poternice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog krivično dela terorizma.

„Ovo se treba shvatiti iz šireg aspekta; Srbija nastavlja sa provokacijama u odnosima sa Kosovom i regionom – od Republike Srpske i tamošnjeg referenduma, do sve češćih i višedimenzionalnih uplitanja bilo na Kosovu, bilo u drugim zemljama regiona. Ovo je neprihvatljivo“, kazao je kosovski ministar Hodžaj.

Kosovske vlasti poručile su da će se pitanje hapšenja Nehata Tačija pokrenuti i tokom dijaloga u Briselu.

Hodžaj je kazao da je Vlada Kosova zatražila od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Beograd.

„Do sada je bilo kontakata i zamolili smo naše međunarodne partnere da izvrše pritisak nad Srbijom pošto je neprihvatljivo i nesvatljivo da se neko hapsi i bude u pritvoru zbog nepostojećih optužba i zbog jedne vrste političkog gonjenja, i to u vreme kada dve države prolaze kroz proces normalizacije odnosa“.

Evropska unija se nije oglasila o ovome.

S druge strane, politički analitičar Artan Muhadžiri smatra da je hapšenje kosovskih zvaničnika provokacija i ucenjivanje srpskih vlasti. Iz tog razloga, dodaje on, Kosovo mora odmah da prekine dijalog sa Srbijom dok se Nehat Tači ne oslobodi.

„U potpunosti je neprihvatljiva blaga, neprofesionalna i ne-državna reakcija predstavnika Vlade Kosova. Sramotno je kakav je indiferentan i zanemarujuć pristup imala Vlada prema ovakvim iskustvima koja vređaju državu, građane i sve institucije Kosova. Ovo govori da Srbija kad god hoće može ovako da provocira, a Kosovo neće reagovati kako treba“, kaže Muhadžiri.

On dodaje da jedan deo krivice treba da snosi i EU.

„Brisel kao i obično zatvara oči pred ovakvim ponašanjem Srbije, umanjujući tu težinu. Takva dela miniraju svaku nadu u dijalog za poboljšanje odnosa između Kosova i Srbije, a što je glavni cilj Birsela.“

U međuvremenu, direktoru Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marku Đuriću, odlukom kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja, nije dozvoljen ulazak na Kosovo u ponedeljak, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Hodžajev savetnik Bašmir Džemaj.

Kako je rekao, Đuriću je samo za taj dan odbijen zahtev za posetu Kosovu, a ukoliko bude zahteva narednih dana, oni će se ponovo razmatrati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG