Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači ostaje u pritvoru, Kosovo protestuje zbog hapšenja


Na Kosovu oštre rakcije zbog privođenja Nehata Tačija

Autori: Branka Mihajlović, Predrag Blagojević i Bekim Beslimi

Nehaju Tačiju, direktoru regionalne kosovske policije za Mitrovicu koji je uhapšen na graničnom prelazu na osnovu raspisane poternice po naredbi Višeg suda u Nišu zbog krivično dela terorizma, određen je pritvor u trajanju do 30 dana, rekla je za Radio Slobodna Evropa Iva Popović, portparolka Višeg suda u Nišu.

Prema njenim rečima, Tačiju je određen pritvor zbog opasnosti od bekstva, visine zaprećene kazne od preko 10 godina zatvora i zbog opasnosti od uznemiravanja javnosti.

Slučaj Tači je, inače, preuzelo Republičko tužilaštvo za organizovani kriminal, rekao je za naš Radio Vladimir Stanojević, portparol Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

“Na osnovu naredbe za raspisivanje poternice koju je Viši sud u Nišu doneo još 2009.godine, on je na administrativnoj granici uhapšen”, objašnjava Stanojević.

”Protiv njega je istragu svojevremeno pokrenulo tadašnje Okružno tužilaštvo Priština, pa preuzelo Više tužilaštvo u Nišu. S obzirom da je on bio nedostupan istražnim organima, istraga je bila prekinuta. Istraga se vodila zbog krivičnog dela terorizma. Nakon lišavanje slobode, istraga se nastavlja. Predmet je preuzet od strane Tužilaštva za organizovani kriminal.”

Reakcije na Kosovu: Hapšenja štete normalizaciji odnosa sa Srbijom

Hapšenje zvaničnika Policije Kosova Nehata Tačija od strane srpskih zvaničnika izazvalo je oštre reakcije na Kosovu. Vladini zvaničnici kažu da takvi slučajevi “neprihvatljivi kao što je neprihvatljiv i porast broja zahteva upućenih INTERPOL-u od strane Srbije, kada se često gradjani Republike Kosova bez ikakvog prava zaustavljaju na granici susednih zemalja”.

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je na sednici Vlade Kosova rekao da su takvi slučajevi neprihvatljivi.

"Neprihvatljivo je što je Srbija povećala broj zahteva za hapšenje naših građana. Daćemo maksimum da rešimo ovaj problem", poručio je Hodžaj.

Daćemo maksimum da rešimo ovaj problem: Enver Hodžaj
Daćemo maksimum da rešimo ovaj problem: Enver Hodžaj


Valon Murtezaj, zamenik ministra inostranih poslova Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa kaže da takvo ponašanje srpskih zvaničnika otvara veliku dilemu da li ta zemlje želi normalizaciju odnosa sa Kosovom zbog čega se u Briselu i vodi dijalog.

“Kad vidimo ovakve postupke i ponašanje postavlja se pitanje da li je Vlada Srbije zaintresovana za napredak u normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije ili je zaintresovana za regresiju u ovom procesu. Ovo ponašanje je neprihvatljivo i ne doprinosi dobroj atmosferi u dijalogu koji dve zemlje vode u Briselu s ciljem normalizacije. Dakle, kao takve treba ih izbeći i ne treba ih ponoviti”, kaže Murtezaj.

Poznavalac političkih prilika, Naim Rašiti iz Balkanske grupe za politiku, u razgovoru za RSE ocenjuje da su hapšenja kosovskih zvaničnika, ali i građana Kosova, na osnovu naloga za hapšenje Srbije koji potiču iz perioda rata do danas, nastavak političkog načina razmišljanja te zemlje.

“Uprkos promeni elita u Srbiji, srpske vlasti nisu preduzele nikakve korake da dokažu da nemaju sličnosti i da ne žele da se povezuju u budućnosti ili današnjici sa periodom ‘99. Tako da namerno ostavljaju ove naloge za hapšenje kako bi gradili politički proces u odnosu na Kosovo. Naravno, u suštini to sprečava normalizaciju odnosa, jer veliki broj kosovskih zvaničnika ne može da ide u Srbiju u bilo kojoj formi, bilo bilateralnoj, bilo multilateralnoj ili da prođu kroz Srbiju”, kaže Raš iti.

Zamenik ministra Murtezaj ističe da je Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Kosovo - Srbija obaveštavana i ranije o sličnim postupcima srpskih zvaničnika prema kosovskim zvaničnicima ili gradjanima. Ipak, po njemu, Evropska unija treba jasno da naglasi Srbiji da su takva hapšenja neprihvatljiva.

“Ta pitanja su stalno postavljana, ali sada je zaista trenutak da EU bude vrlo jasna i jako direktna sa Vladom Srbije kako to neće tolerisati”, ističe Murtezaj.

Analitičar Rašiti smatra da su pitanja hapšenja kosovskih zvaničnika od strane Srbije ili nalozi za hapšenje iz Interpola, jako ozbiljni i treba da budu tema diskusije u Briselu. Takvo ponašanje, po njemu, otvrdnuće proces normalizacije odnosa izmedju Kosova i Srbije zbog činjenice da Srbija čuva aparat koji je je koristila devedesetih godina u odnosu na gradjane Kosova.

Oglasio se i Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda koji je opisao hapšenje regionalnog direktora kosovske policije kao nastojanje Srbije da amnestira kriminalne strukture koje su počinile zločine na Kosovu "uravnotežavajući" ih sa hapšenjem kosovskih zvaničnika.

Kandić: Ugrožavanje osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine

Potezima kao što je hapšenje direktora Policije Kosova za region Mitrovica Jug Nehata Tačija Srbija direktno može ugroziti osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) – rekla je nakon hapšenja za naš program Nataša Kandić, predsednica Inicijative za REKOM.

"Postavlja se pitanje zbog čega bi se sudilo pripadnicima OVK pred jednim Specijalnim sudom, ako Srbija nastavlja da goni kosovske Albance po optužnicama za terorizam? To je potpuno nepromišljeno i u pravnom i u krivičnom smislu. Hapsite nekoga ko je na tako visokoj poziciji a da se pre toga ne proveri da su sve te optužnice za terorizam pale 2000. godine", komentariše Nataša Kandić hapšenje Nehata Tačija.

Inače, kako RSE saznaje, u proteklim godinama je Nehat Tači bio oko 20 puta u Srbiji i neometano se vraćao na Kosovo. Mediji u Srbiji navode da Nehat Tači nije ni u kakvom srodstvu sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG