Dostupni linkovi

Tači za RSE: Dijalog da se nastavi bez uslovljavanja


Predsednik Kosova Hašim Tači sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, 12. novembra
Predsednik Kosova Hašim Tači sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, 12. novembra

Predsednik Kosova Hašim Tači je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da se dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba nastaviti bez uslovljavanja, te da je bolje što pre postići sporazum.

On se u utorak u Parizu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredstvo francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Tači: U sklopu organizacije Mirovnog foruma u Parizu, predsednik Francuske Makron je preuzeo inicijativu da održi trilateralni sastanak sa mnom, kao predsednikom Kosova, i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Cilj sastanka je bio potvrđivanje potrebe za dijalog Kosova i Srbije, obnova ovog procesa i eventualna mogućnost postizanja konačnog sporazuma između dve nezavisne i suverene države, uz potencijalnu mogućnost da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija.

Ja visoko cenim posvećenost i odlučnost predsednika Makrona da, kao jedan od vodećih čelnika Evropske unije i sveta, olakša ovaj proces. Prema tome, mislim da je to bila poruka za mir, za međususedsku saradnju, za evroatlantsku budućnost Kosova, ali i za evropsku budućnost za ceo region Zapadnog Balkana. Verujem da će predsednik Makron, zajedno sa ostalim globalnim akterima, sa SAD-om i ostalim evropskim akterima, uključujući i NATO, uspeti da olakša buduće takve procese, za postizanje konačnog, mirovnog sporazuma Kosova i Srbije, kao preduslov za mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana.

RSE: Da li je postignuta neka saglasnost kada će se dijalog nastaviti i da li će ukidanje takse od 100 odsto Srbiji i dalje biti uslov za nastavak dijaloga?

Tači: Važno je da dijalog treba da se nastavi, i to je zajednička konstatacija svih globalnih aktera, ali i nas, lokalnih. Međutim, dijalog treba da se nastavi bez ikakvog uslovljavanja.

RSE: Da li je predsednik Srbije Vučić naveo ukidanje takse kao uslov za nastavak dijaloga?

Tači: Naglašavam, mir, stabilnost i sporazum treba da se postignu bez uslovljavanja, a ne okrivljujući jedne druge i žaleći se jedni na druge ili govoreći o prošlosti. Trebamo gledati i graditi bezuslovnu budućnost, slobodnu budućnost sa evropskom perspektivom.

RSE: Kakav je stav predsednika Makrona u odnosu na dijalog Kosova i Srbije?

Tači: Postoji potpuna odlučnost predsednika Makrona da unapredi ovaj proces, kao evropsku potrebu i kao evropski uslov i kriterijum. Na kraju krajeva, i Nemačka i Francuska su bile u žestokom sukobu sa velikim brojem žrtava, ali primer Francuske i Nemačke može biti najbolji primer i za Kosovo i za Srbiju kako bi se okončali konflikti u cilju mira, razvoja i boljeg života za građanede.

RSE: Kako vidite vašu ulogu u ovom procesu u budućnosti, budući da su pobedničke partije, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova rekli da će oni, kao buduća vlada, voditi dijalog sa Srbijom?

Tači: Kosovo treba da bude jedinstveno, ujedinjeno, kako je uvek bilo naspram Srbije. Ujedinjeni kao politički spektar ćemo uspeti. Prema tome, kao predsednik države pozivam sve da budu mudri i da objedine energije prema procesu koji neće biti lak. Iz tog razloga, moja uloga će biti ustavna, zakonska, na osnovu legitimiteta dobijenog od građana.

RSE: Da li očekujete da će buduća vlada ukinuti taksu Srbiji?

Tači: Verujem da će sve institucije biti fokusirane na služenje građanima, radi boljeg života. Naš život se ne svodi na odnose sa Srbijom, već na izgradnju i razvoj Kosova, napredak, nova radna mesta, nove perspektive, demokratske reforme i evropsku budućnost. Ne možemo svu snagu da fokusiramo samo na dijalog sa Srbijom. To je jedno od pitanja, ali važno i neizbežno.

RSE: Kada očekujete postizanje konačnog sporazuma u dijalogu između Kosova i Srbije?

Tači: Što pre to bolje, ali može da se desi i u narednim mesecima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG