Dostupni linkovi

Vučić i Tači se sastali sa Makronom u Parizu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Kosova Hašim Tači tokom trilateralnog sastanka u sklopu Pariskog mirovnog foruma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Kosova Hašim Tači tokom trilateralnog sastanka u sklopu Pariskog mirovnog foruma

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Parizu u sklopu Pariskog mirovnog foruma.

Oni su sinoć doputovali u glavni grad Francuske a u Jeliseijskoj palati ih je posebno dočekao Makron.

Nakon prvog susreta Tači je izjavio da je Makronu saopštio da je Kosovo voljno i spremno za mirovni sporazum sa Srbijom.

Kako je saopšteno iz kosovskog predsedništva, predsednik Tači je na ovom sastanku potvrdio da je "Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom, u potrazi za mirovnim sporazumom, koji će doprineti recipročnom priznanju i članstvu u Ujedinjenim nacijama, otvarajući tako put razvoja Kosova i integraciju u NATO i EU".

Vučić: Prvo ukidanje taksi pa razgovori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Parizu, nakon sastanka, da je pozicija Srbije nedvosmislena i nepromenjena.

Na pitanje novinara kome je bio naklonjeniji Makron, Vučić nije hteo da odgovori, objašnjavajući da bi u protivnom bio subjektivan.

"Čekamo da vidimo kada će da ukinu takse pa da krenemo da razgovaramo", naveo je Vučić, prenosi Radio televizija Srbije.

Pred današnji susret Aleksandar Vučić je izjavio da je sa Makronom razgovorao o budućnosti Evrope i o tome šta u tom pogledu Srbija može da očekuje.

Takođe, sinoć je novinarima u Parizu preneo da je na sastanku sa francuskim predsednikom rekao da ne dobija odgovor na pitanje da li EU može da garantuje Srbiji da će, ako reši problem Kosova i druge probleme, ući u EU 2025. godine.

*U toku dana opširnije o razgovorima u Parizu

XS
SM
MD
LG